Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe lang op de weide nav Fructaanindex?


Door bezoeker doel op 14-12-2013

Ik kijk regelmatig op de Fructaanindex hoe het ervoor staat met de suikers, alleen zou ik nu weleens willen weten hoelang je een paard op de wei kan zetten als het laag gemiddeld of hoog is. Of mijn paard insulineresistent is weet ik niet maar hij was een tijdje terug tegen hoefbevangen aan, maar hij was dan ook veel te zwaar, nu is hij heel veel afgevallen.
Antwoord:

De fructaanindex geeft een indicatie, op basis van de weersomstandigheden, van het risico op hoge fructaangehalte in het gras. Fructaangehalte is belangrijk voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid. Weersomstandigheden hebben namelijk veel invloed op het fructaangehalte in het gras. In het voor- en najaar kan het gehalte aan fructaan erg hoog zijn, maar ook bij zonnige dagen in combinatie met koude nachten kan het fructaangehalte verhoogd zijn.

Echter is de weersomstandigheid niet de enige factor die invloed heeft op het fructaangehalte. Ook een tekort aan water of voedingsstoffen kan een hoog fructaangehalte in het gras veroorzaken. Deze beide factoren worden niet meegenomen in de Fructaanindex, omdat dit per weiland verschilt.

Om deze reden en omdat ieder paard anders is, is het helaas niet mogelijk om een richtlijn te geven voor het aantal uren beweiden per risiconiveau. Indien een paard gevoelig is voor hoefbevangenheid dan is het aan te raden om niet of slechts enkele uurtjes te beweiden bij een hoog risico op een hoog fructaangehalte. 

Zorg daarnaast voor een goed onderhouden paardenweide.

Lees meer:
Suikers in gras
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam