Bezoekersvraag

Kennisbank

Extra energie voor paard dat gevoelig is voor hoefbevangenheid?


Door bezoeker Post op 26-11-2013

Heb een P.R.E die in juli hoefbevangen is geweest door 'te dik' en te veel suikers destijds in het gras. Paard Ruin 12 jaar, wordt 5x in de wk gereden/ langere afstanden/concours/dressuur. Staat nu niet meer in de wei,{maar mag soms 30 min per dag in de wei} krijgt alleen hooi,en de vitaminekorrel van Pavo. Paard is nu op een super conditiescore volgens DA. Maar we krijgen nu met lange afstand ritten en matige arbeid steeds meer dat de energie op een gegeven moment op is. Wat kan ik mijn paard het beste geven qua krachtvoer? En welk merk? Of kan ik een olie gebruiken, zo ja welke?
Antwoord:

Er zijn vier energiebronnen voor paarden, dit zijn: suikers, zetmeel, vezels en vet. Suiker en zetmeel zijn snelle energiebronnen. Vezels daarentegen zijn een langzame energiebron en vetten leveren veruit de meeste energie. Voor een paard dat al eerder hoefbevangen is geweest zijn grote hoeveelheden suiker en zetmeel gevaarlijk. Voor langere afstanden is veel energie nodig, waarschijnlijk bevatten vezels onvoldoende energie om in deze behoefte te kunnen voorzien. Daarom zal een rantsoen met extra vet (olie) een uitkomst zijn voor jouw paard. Lees meer over energiebronnen voor paarden.

Als een paard niet gewend is aan een rantsoen met olie, dan dient dit langzaam geïntroduceerd te worden. Voornamelijk in het begin kan de opname tegen vallen, omdat ze het niet smakelijk vinden. Ook moet de spijsvertering wennen aan de vertering van olie. Begin met ca. 50 ml olie en bouw de hoeveelheid langzaam op. Na ca. 2 maanden is het paard gewend aan een hoge vetzuurverbranding en kun je resultaat verwachten.

Een vetrijk rantsoen bevat veel onverzadigde vetzuren, waardoor de behoefte een antioxidanten zoals Vitamine E toeneemt. Bij een rantsoen met veel vetten dient extra Vitamine E verstrekt te worden.

Bijna alles soorten plantaardige olie zijn geschikt voor paarden. Je kunt bijvoorbeeld zonnebloemolie, sojaolie, maisolie of lijnzaadolie nemen. Uit onderzoek blijkt dat paarden mais- en soyaolie het lekkerste vinden. Lees meer over een vetrijk rantsoen

Lees meer:
Hoefbevangenheid


 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Paardenergiek
11-12-2013 15:14
Ik kreeg ook nog een goede tip van iemand in rijstolie zit heel veel vitaminen E. Een klein scheutje bij de andere olie ervan doet al veel. Paarden vinden het niet zo lekker. Maar door weinig hoeveelheid geef je toch je extra vitaminen E.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam