Bezoekersvraag

Kennisbank

Mijn paard is afgevallen na rustperiode


Door bezoeker Rooijakkers op 27-09-2010

Ik heb een NRPS merrie van 18 jaar. Na een lange rustperiode van een peesblessure is ze ontzettend afgevallen, wat ik niet had verwacht, aangezien ze geen arbeid verrichtte. Ik vind haar te mager om zo de winter in te gaan. Ze krijgt nu een kilo basisbrok van Subli, en een Pavo Summerfit koek. Verder krijgt ze ongeveer 3 kg hooi per dag. Ze staat 24/7 op een schrale wei. Wat kan ik het beste bijvoeren om haar op gewicht te krijgen? Is het verstandig om haar bij te voeren met een muesli, of eventueel een seniorenbrok?
Antwoord:

Het is opvallend dat een paard op rust sterk vermagerd is. Dit zou te maken kunnen hebben met de stress en de veranderde situatie waardoor het dier minder goed eet of de opname minder is. Alvorens naar het rantsoen te kijken dienen eerst andere factoren uitgesloten te worden. 

Denk hierbij aan het gebit van het paard. Is deze in orde en wordt deze regelmatig gecontroleerd? En wordt het paard regelmatig ontwormd? Laat bij twijfel een mestonderzoek uitvoeren, zodat precies bekend wordt of je paard last heeft van wormen en welke soort bestreden moet worden.

Indien het gebit en de ontworming in orde is dan kan verder gekeken worden. Ruwvoer dient de basis in het rantsoen te zijn. Een paard wat te mager is mag over het algemeen onbeperkt ruwvoer krijgen, indien dit ruwvoer niet te rijk is. Maar geef je paard minimaal 1 - 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Een paard van 600 kg zou dus 6 - 9 kg hooi per dag moeten krijgen. Meer hooi is niet alleen goed om je paard op conditie te brengen, maar vezels zorgen ook voor een goede spijsvertering, minder verveling en een gezonder paard.

Het bijvoeren van muesli of een seniorenbrok is meestal niet de oplossing om een paard dikker te krijgen. Er zou wel gekozen kunnen worden voor het bijvoeren van een maïsproduct voor een korte periode om je paard weer een beetje extra te laten aanzetten. Maïs bevat veel zetmeel en is een echte dikmaker voor paarden. Er zijn diverse maisproducten voor paarden verkrijgbaar. Er zijn ook andere producten voor paarden verkrijgbaar die zorgen dat ze wat beter in conditie komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan luzerne en bietenpulp. Pas op: bietenpulp moet altijd geweekt worden.

Bekijk producten die volgens de producent geschikt zijn voor magere paarden

Lees meer:
Voer voor magere paarden
Voer voor paarden op stalrust

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam