Bezoekersvraag

Kennisbank

Laten wennen aan een slowfeeder?


Door bezoeker Tilmans op 04-11-2013

Ik ga binnenkort verhuizen naar een nieuwe stal. Op dit moment krijgt mijn paard veel te kleine hoeveelheden kuil van stal twee keer per dag. Zelf geef ik nog een hooinet helemaal vol hooi erbij . Daarnaast krijgt hij nu 1, 5 kg basisbrok van de stal en een 600 gram muesli van mij na het werk. Hij wordt recreatief bereden em staat helaas momenteel niet op de wei. Op mijn nieuwe stal moeten we zelf voeren. Dat kan helaas maar 1 keer per dag maar we maken daar gebruik van slowfeeders waar 35 kilo hooi en kuil in kan. Daarbij wil ik 1 keer per dag 1, 5 kg muesli bijvoeren. Hij is bekend met fijnmazige hooinetten maar deze is nog wat fijner. Kan ik gelijk overgaan op deze manier van voeren? Ik wilde om te voorkomen dat hij zonder hooi komt staan, de slowdeeder gewoon voldoen. Of moet ik me zorgen maken dat hij dan veel te veel eet?
Antwoord:

Het is heel goed dat je nadenkt over het aantal maaltijden van jouw paard. De richtlijn is dat een paard minimaal 3 x per dag ruwvoer gevoerd krijgt. Als dit om een praktische redenen niet haalbaar is, dan dient naar een andere oplossing gezocht te worden. Een slowfeeder is een heel goed voorbeeld van een praktische oplossing voor dit probleem. 

Met een slowfeeder kan een paard veel minder snel eten. Hierdoor wordt de opname per dag beperkt. Hoeveel een paard per dag precies kan eten is afhankelijk van de slowfeeder. Je hoeft je niet zo snel zorgen te maken dat jouw paard teveel zal eten. Echter is het wel belangrijk om naar de kwaliteit van het ruwvoer te kijken. Als het ruwvoer een hele hoge voedingswaarde heeft en je bijvoorbeeld een sober paard hebt, dan bestaat de kans dat het paard teveel eet en daardoor overgewicht zal krijgen. Stap dan over op een kwaliteit ruwvoer met minder voedingswaarde en bijvoorbeeld meer structuur. Dit betekent een grofstengelig, uitgebloeid hooi.  

Een paard hoeft over het algemeen niet lang te wennen aan een slowfeeder. Zij begrijpen binnen enkele dagen dat zij niet zo snel kunnen eten en zullen rustiger worden als zij constant ruwvoer ter beschikking hebben. 

Het continue verstrekken van ruwvoer is absoluut een pré, houd hierbij wel de conditie van het paard in de gaten en stuur indien nodig bij met de kwaliteit van het ruwvoer. 

Lees meer:
Column: gewicht bijsturen met ruwvoer
Voedingswaarde ruwvoer
Basistips voor het voeren van paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Tilmans
08-11-2013 07:59
Hartelijk bedankt voor het antwoord! Ik heb inmiddels de slowfeeder in gebruik, en hij doet het er heel goed op. Hij heeft altijd na 24 uur nog over, en lijkt zich prima te voelen en heeft mooie mest. Ik ben tevreden! Wel zie ik andere paarden die het allemaal veeeeel te snel opeten, en ook het net leegeten...het werkt dus niet voor alle paarden heel goed.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam