Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel hooi naast 10 uur weidegang?


Door bezoeker verbon op 03-11-2013

Als mijn paard 10 uur weidegang krijgt per dag in een normale wei met voldoende gras, hoeveel kg hooi moet ik dan nog bijvoeren naast de 2kg brok, die hij krijgt?
Antwoord:

Als een paard 10 uur per dag weidegang krijgt in een weide met voldoende gras dan kan een paard hier al een groot gedeelte van zijn behoefte mee dekken. Een paard neemt gemiddeld 4-5 kg vers gras per uur op, als ze niet continue op de weide staan. Dit zou voor jouw paard betekenen dat hij ca. 40 - 50 kg vers gras per dag opneemt. Gras bestaat voor 15-20% uit droge stof. De rest is water. 40 - 50 kg vers gras bevat dus ca. 6 - 10 kg droge stof.

Een paard kan maximaal 2% droge stof van zijn lichaamsgewicht per dag opnemen. Als jouw paard 600 kg weegt, dan zou hij ca. 12 kg droge stof per dag kunnen opnemen. Hierbij moet het krachtvoer meegerekend worden.

Wat betreft voedingswaarde hoeft er niet zoveel hooi bijgevoerd te worden. Echter als het paard 's nachts op stal staat, dan is dit toch nog een periode van 14 uur. Het is voor een paard niet gezond om langer dan 6 uur niets te eten. Daarom is het belangrijk dat er 's avonds op stal wel iets te knabbelen is, om de nacht door te komen.

Lees meer:
Grasrantsoen
Basistips voor goed voeren
Bezoekersvraag: Hoeveel gras wordt gegeten bij 24 uur weidegang?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam