Bezoekersvraag

Kennisbank

Stalbenen door luzerne?


Door bezoeker pukkie op 02-11-2013

Ik voer nu sinds 2 week luzerne bij. Hij staat op rust en gaat overdag naar buiten. Hij heeft ene dag veel vocht in zijn benen maar dat verschilt ook per been voornamelijk achter. Hij heeft voernijd en trapt extreem. Maar wou toch even weten of het aan de luzerne kan liggen. Hij krijgt 2 kilo in 3x porties verdeeld.
Antwoord:

De oorzaak van dikke benen/stalbenen is meestal een tekort aan beweging. De kans dat luzerne de oorzaak is, is erg klein, maar kan niet uitgesloten worden. Zijn de klachten in de afgelopen twee weken ontstaan? Had je paard daarvoor ook al voernijd? Of is dit ook sinds kort? Dan is het wel toevallig dat je net bent gestart met het voeren en dat nu de klachten ontstaan.

Een te hoog eiwitgehalte in het rantsoen wordt wel eens in verband gebracht met dikke benen. Luzerne is erg rijk aan eiwitten, maar bevat zeer goed verteerbare eiwitten en essentiële aminozuren.

Als de klachten aanhouden, stop dan tijdelijk met het voeren van luzerne en kijk of de klachten verminderen. Het is ook mogelijk dat jouw paard allergisch reageert op luzerne en daardoor dikke benen krijgt. 

Lees meer:
Dikke benen/stalbenen
Bezoekersvraag: Dikke benen door voeding?

Dikke benen/stalbenen

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam