Bezoekersvraag

Kennisbank

Dikke benen door voeding?


Door bezoeker Groot op 31-10-2013

Ik heb nu een half jaar een 4-jarige merrie. Sinds 2 maanden heeft ze dikke achterbenen. Als ze gestapt heeft wordt het minder. Ik heb haar al helemaal na laten kijken door de dierenarts en ze is gewoon helemaal gezond. Ze staat sinds ik haar heb al op hetzelfde voer. Nu vroeg ik mij af kan ze die dikke benen toch door het voer krijgen? Ze krijgt 3kg krachtvoer van Besterly (verspreid over 3 voerbeurten), 2x per dag kuilgras, 1x per dag een schep lucerne en dan nog 2 wortels. Momenteel staan ze niet meer op het land. Als ze fit is rij ik haar 2 dagen achter elkaar ongeveer een 30-40 minuten en komt ze ook nog in de ochtend in de molen. Na 2 dagen werk heeft ze een dag vrij. Op een vrije dag komt ze 2x in de molen.
Antwoord:

Stalbenen kunnen diverse oorzaken hebben. Meestal heeft het te maken met de hoeveelheid beweging en het komt vaak voor vlak na de overgang van weide naar stal. Omdat paarden op dat moment veel minder bewegen en een ophoping van lichaamsvloeistoffen in het weefstel ontstaat. Het is lastig om op afstand de oorzaak van de stalbenen aan te geven, maar er zijn diverse aandachtspunten die van invloed zouden kunnen zijn. Neem deze in overweging.

Het is opmerkelijk dat jouw paard hier sinds twee maanden last van heeft. Is de intensiteit van de arbeid verandert? Als een paard zwaarder wordt belast en vervolgens op stal staat en weinig beweging heeft, dan kan vochtophoping ontstaan. Ook kan de overgang van weide naar stal een rol hebben gespeeld. Aangezien jij je paard slechts een half jaar hebt, dan heb je nog niet eerder een winterseizoen met hem meegemaakt. In het weideseizoen hebben paarden geen last van stalbenen.

Of zou de kwaliteit van het kuilgras verandert kunnen zijn? Of ben je hier veel meer van gaan voeren? Een hoog eiwitgehalte in het kuilgras zou invloed kunnen hebben op dikke benen. Sommige paarden zijn ook gevoelig voor kuilgras. Hooi met een laag eiwitgehalte zou uitkomst kunnen bieden.

De hoeveelheid krachtvoer (3 kg per dag) is relatief hoog voor een paard dat 4-5 dagen per week slechts 30 - 40 minuten hoeft te presteren. Een grote hoeveelheid krachtvoer kan de hoeveelheid afvalstoffen in het lichaam verhogen, waardoor stalbenen kunnen ontstaan. Reduceer de hoeveelheid krachtvoer en geef extra ruwvoer van goede kwaliteit.

Lees meer:
Dikke benen/stalbenen
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)sandra
09-12-2013 12:56
Het paard kan ook een ophoping hebben van afvalstoffen .
Dir kan je laten onderzoeken door een Hollistische paarden therapeut.
Veelal wordt in zo;n geval een drainagecomplex aanbevolen zodat de afvalstoffen ( injecties, Antibiotica , ect ) makkelijker uit het lichaam kunnen afvloeien. Paarden die zo weinig arbeid verrichten hebben bij goed hooi slechts een paar handjes krachtvoer nodig. Maar ze kunnen ook een glutenintollerantie hebben voor granen.
Onderzoek door een Hollistische paardenarts is zeker raadzaam.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam