Bezoekersvraag

Kennisbank

Krijgt mijn paard voldoende vitaminen en mineralen?


Door bezoeker Lems op 14-10-2013

Mijn 11 jarige KWPN'er krijgt weinig krachtvoer, omdat hij zeker 's winters snel fris is, schrikkerig. Hij wordt ook snel dik. Ik rijd ca. 6 dagen per week recreatief en dressuurmatig. Zijn vacht groeit heel vroeg en snel aan, is nu al teddybeer. Zijn ribben zijn vaak wel te zien, maar hij heeft vaak een dikke buik eronder. Pas nog mestonderzoek gedaan, geen wormbesmetting. Hij krijgt nu 3 maal daags 1/4 kilo basisbrok. Lijnzaadolie, flinke scheut per dag. Daarnaast weidegang en drie maal daags kuil of hooi bij als het gras onvoldoende is. Krijgt hij de vitaminen/mineralen die hij nodig heeft? Hoe is zijn buik en ribben te verklaren? Heeft hij supplementen nodig?
Antwoord:

Bij een paard met een dikke buik, maar met zichtbare ribben is het belangrijk om een volledige conditiescore te doen. Hiermee krijg je een goed idee of het paard wel of niet te dik is. Niet alleen de buik geeft een indicatie van de conditie van het paard. Een volledige conditiescore kijkt ook naar vetaanzet op de rug, flanken en aan de nek.

Of jouw paard voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van het ruwvoer (gras, hooi en kuilgras). Om zeker te weten wat er in het ruwvoer zit, zou je een ruwvoeranalyse moeten uitvoeren. De hoeveelheid basisbrok van 3/4 kg per dag zal niet in de behoefte van het paard voorzien. Als het ruwvoer van een goede kwaliteit is dan kan dit in een groot gedeelte van de behoefte voorzien.

Een paard wat snel dik en heet wordt kan het beste zo min mogelijk energie gevoerd krijgen. Dan is een geconcentreerde vitaminen/mineralenkorrel een ideaal voedermiddel. Deze brokjes bevatten weinig eiwit en energie, maar bevatten wel veel vitaminen en mineralen.

Lees meer:
Dikke paarden
Nerveuze paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Marianne
08-11-2013 21:27
In plaats van de vitaminen en mineralen korrel voeren wij omze paarden dagelijks vloeibare mineralen en vitaminen van LiquiHorse. Zitten geen suikers in, sluit aan op dagelijkse behoefte van een paard en is goed opneembaar. Voor jouw paard zou ik denk ik de LiquiHorse Relax nemen. Zit (meer) magnesium in wat je paard rustiger maakt (niet sloom!). Mijn schrikachtige merrie doet het daar erg goed op! LiquiHorse staat trouwens ook op supplementenvergelijk, dan kun je de samenstelling bekijken.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam