Bezoekersvraag

Kennisbank

Welke soort haver voor extra pit?


Door bezoeker Vermaire op 04-10-2013

Ik heb een vraag over haver. Welk soort haver kan ik mijn engels jachtpaard van ong 1.80m het beste geven? Ik geef hem nu geplette haver, maar hij mist net dat beetje extra energie.Ook krijg ik hem moeilijk op gewicht, heb al van alles geprobeerd. Hij krijgt per dag oa: - 3kg ration plus (dommelsche watermolen), - 3kg herbs muesli (dommelsche watermolen), - 2 scheppen geplette haver, - 1,5 kg merrie brok (dommelsche watermolen) ook krijgt hij soms ipv merriebrok de meal (slobber) vd dommelsche watermolen. Hij krijgt 2x daags een scheur zonnebloem olie over zijn voer. Krijgt goed en onbeperkt ruwvoer. Qua werk/training ong 4-5x daags afwisselend: longeren, B/L dressuur, B springen en B eventing. Ik hoop dat jullie wat meer info kunnen geven ivm de haver, hij is net dat beetje meer nodig.
Antwoord:

Er is een verschil tussen vermagering en te weinig energie.

Vermagering wordt veroorzaakt doordat een paard minder energie krijgt/heeft gekregen dan de behoefte of het rantsoen niet de juiste voedingsstoffen bevat. Hierdoor heeft het paard zijn reserves moeten aanspreken en ontstaat vermagering.

Te weinig energie kan diverse oorzaken hebben. Dit kan te maken hebben met de gezondheid van het paard of onvoldoende energie in de voeding.

Het genoemde rantsoen bevat heel erg veel krachtvoer (ca. 9kg/dag). Deze hoeveelheid is erg ongezond voor de spijsvertering van het paard, omdat de grote hoeveelheden suiker en zetmeel uit het krachtvoer zorgen voor verzuring van de spijsvertering. De spijsvertering is ingericht om vezelrijke voeding te verwerken, maar brok, muesli, slobber en haver bevatten weinig vezels. Een paard dat op B niveau presteert zou voldoende moeten hebben aan maximaal 3 kg krachtvoer (muesli, blok, slobber en haver bij elkaar)  Lees meer over het samenstellen van een goed rantsoen.

Om het paard beter op gewicht te laten komen, kan de oplossing het beste gezocht worden in vezelrijke voeding van hoogwaardige kwaliteit, zoals bietenpulp of luzerne met daarnaast hooi of kuilgras van hoge kwaliteit. Lees meer over magere paarden.

Het pletten van haver zorgt ervoor dat het zetmeel beter beschikbaar komt. Dit is een voordeel t.o.v. hele haver. Als hele haver niet goed gekauwd wordt, dan kan de opname in het lichaam laag zijn. Verder zit er weinig verschil tussen zwarte - en witte haver wat betreft voedingswaarde.

Zoals eerder aangegeven kan de oplossing voor een fitter paard beter gezocht worden in het samenstellen van een nieuw rantsoen met veel minder krachtvoer en meer vezelrijke producten. Dit zal de gezondheid van het paard ten goede komen, waardoor hij ook fitter zal worden.

Raadpleeg bij twijfel een dierenarts.

Lees meer:
Bezoekersvraag: verschil tussen zwarte en witte haver
Column: het geheim van haver
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam