Bezoekersvraag

Kennisbank

Kan een dik paard een vitaminetekort hebben?


Door bezoeker Verbon op 29-08-2013

Kunt u mij vertellen of een paard dik kan zijn en toch een vitaminentekort kan hebben? Mijn paard loopt momenteel ongeveer 8 uur in de wei, krijgt in de avond 2kg hooi en 1kg onderhoudsbrok per dag. Om voldoende vitaminen binnen te krijgen zou hij meer brok moeten krijgen, maar omdat hij dan te dik wordt geef ik hem 1kg. Hoe weet ik, ondanks dat hij niet mager is, of hij voldoende vitaminen/mineralen binnen krijgt?
Antwoord:

Een dik paard kan een vitaminetekort hebben. Een paard wordt te dik doordat hij meer energie opneemt dan hij verbruikt. Deze overtollige energie wordt opgeslagen in de vorm van vet. Een overmaat aan vitaminen en mineralen wordt niet altijd opgeslagen in het lichaam.

Een teveel aan vet zegt dus niets over de hoeveelheid vitaminen in het lichaam. Een paard met 8 uur weidegang krijgt door middel van het gras veel vitaminen en mineralen binnen, waardoor dit niet allemaal door middel van de brok verstrekt hoeft te worden.

Een vitaminetekort is niet direct zichtbaar bij een paard en zal ook niet altijd direct problemen veroorzaken. Houd de algemene conditie en gezondheid van je paard in de gaten. Merk je dat je paard een verminderde weerstand heeft dan zou een aanvulling met een extra vitaminen en mineralen gewenst kunnen zijn. 

Een aanvulling van vitaminen en mineralen kun je doen door middel van een vitaminekoek of mineralenvoer. Deze producten bevatten extra vitaminen en mineralen, maar geen voedingsstoffen waar het paard dikker van wordt.

Lees meer:
Dikke paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam