Bezoekersvraag

Kennisbank

Minder voeding in het kuilgras?


Door bezoeker Seesink op 13-09-2010

Ik heb onlangs kleine balen kuilgras gekocht. Het gaat om de eerste snede. Zodra je het kuilgras pakt vallen de zaden er direct uit. Ik voer 6 kilo kuil per dag, per ijslander. Mijn wei ligt 5 kilometer van het strand en bestaat uit zandgrond. Andere jaren was dit genoeg, maar nu hebben ze duidelijk honger. Komt dit omdat er nu heel weinig voeding in het kuilgras zit als al die zaden eruit vallen? (Per 6 kilo kuil ligt er ongeveer een soepkom vol zaad op de grond, wat ook niet meer gegeten wordt).
Antwoord:

De voedingswaarde van hooi en kuilgras kan enorm verschillen. Dit kan met diverse factoren te maken hebben, bijvoorbeeld de bodemsoort, bemesting, grassoort, maar ook het groeiseizoen en groeistadium kunnen een rol spelen.

De herkomst van de balen kuilgras kan wellicht informatie geven over de voedingswaarde. Ruwvoer afkomstig van een ander perceel kan een hele andere voedingswaarde hebben dan voorgaande partijen. Om precies te weten wat er in het kuilgras zit zou er een ruwvoeranalyse uitgevoerd moeten worden door een laboratorium. Dit kan bijvoorbeeld bij het BLGG in Oosterbeek. Naar aanleiding van een ruwvoeranalyse kan bekeken worden wat de paarden tekort komen en welke voedingsstoffen aangevuld moeten worden.

Als de balen kuilgras veel zaden bevatten dan duidt dit erop dat het gras volledig uitgebloeid was, voordat het product geoogst is. Uitgebloeid gras bevat veel structuur en vezels, wat erg goed is voor paarden en voornamelijk voor sobere rassen als IJslanders, maar de voedingswaarde kan dan wel erg laag zijn. De paarden zullen dus meer gevoerd moeten krijgen om in hun behoefte te voorzien of er zou een ruwvoer bijgevoerd moeten worden met extra voeding.

Lees meer:
Bezoekersvraag: Hooi met laag eiwitgehalte
Voedingswaarde hooi en kuilgras


 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Marie-louise
13-04-2016 14:19
Onlangs kreeg ik van de osteopaat te horen dat voordroog kuil (van ons eigen land; mooi grofstengelig en goudgeel van kleur) giftige stoffen bevat omdat die vrijkomen als het pak eenmaal gesealed is. Ik schrok daar nogal van.
Kunt u mij zeggen wat hier waar van is.
Hartelijke groet

VoerVergelijk.nl
14-04-2016 08:54
Het is niet juist dat voordroogkuil giftige stoffen zou bevatten. Voordroogkuil wordt luchtdicht verpakt, waarna melkzuurbacteriën ervoor zorgen dat het conserveerd wordt zonder de aanwezigheid van zuurstof. Hierbij komt wel melkzuur vrij, maar dit is geen giftige stof voor paarden. Lees meer over het verschil tussen hooi en voordroogkuil: http://www.voervergelijk.nl/informatie/116/ruwvoer/hooi-en-kuilgras-vergelijken
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam