Bezoekersvraag

Kennisbank

Alleen hooi voldoende voor 2 jarige koudbloed?


Door bezoeker Hofmans op 20-08-2013

Ik heb een 2 jarig koudbloed paard. Hij staat met zijn paardenvriend op de paddock. Omdat mijn jaarling erg dik wordt en zijn vriendje snel hoefbevangen. Ze staan 1 x per dag een half uur op de wei en soms niet. In de paddock krijgen ze hooi. Maar ik ben benieuwd of hij hier genoeg aan heeft. Ik heb contact gehad met Muijten en zij adviseren mij de Quatro muesli. Hier heeft hij het afgelopen winter erg goed opgedaan. Nu vindt mijn stalhouder dat hij dit niet nodig heeft. Maar zelf ben ik het er niet zo mee eens. Eigelijk wil ik hem 1 of 2 keer per dag wat muesli geven. Wat vinden jullie hier van? Of is alleen hooi voldoende?
Antwoord:

Of een tweejarig koudbloed paard voldoende heeft aan uitsluitend hooi is afhankelijk van de kwaliteit van het hooi. Hooi kan sterk variëren in kwaliteit en voedingswaarde. Om er zeker van te zijn of het hooi alle voedingsstoffen bevat die een jong paard nodig heeft voor de groei, zou je een ruwvoeranalyse moeten uitvoeren.

Aangezien het paard nog geen arbeid verricht, wordt er vaak gedacht dat een extra aanvulling niet nodig is, maar ook ter ondersteuning van groei en ontwikkeling zijn de juiste voedingsstoffen noodzakelijk. Er zijn diverse voedingsstoffen erg belangrijk voor een jong paard, zoals verhoudingen calcium, fosfor en magnesium, goede kwaliteit eiwit en koper, zink en mangaan. Lees meer over de voeding voor paarden tussen 1 - 3 jaar.

Indien je twijfelt over de kwalitiet van het ruwvoer, dan is het verstandig om een beetje krachtvoer of bijvoorbeeld luzerne bij te voeren. Hiermee kun je in de behoefte voorzien die voor de groei en ontwikkeling erg belangrijk zijn.


 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam