Bezoekersvraag

Kennisbank

Bevat gemaaid gras meer eiwitten?


Door bezoeker Verbon op 19-08-2013

Wij maaien regelmatig het grasland. Nu heb ik mij laten vertellen dat maaien invloed heeft op het eiwitgehalte van het gras. Als gras pas gemaaid is, bevat het dan meer eiwitten?
Antwoord:

Het eiwitgehalte van het gras wordt door verschillende factoren bepaald. Bijvoorbeeld de grassoort, seizoen en het groeistadium spelen een belangrijke rol.

Gras bevat in het voorjaar meer eiwit dan later in het weideseizoen. Dit komt omdat het jonge voorjaarsgras veel blad bevat en weinig vezels. Hoe langer het gras groeit, hoe meer structuur het gras zal bevatten en hoe minder eiwit in het gras zit. Bijvoorbeeld uitgebloeid langstengelig gras bevat veel vezel, maar weinig eiwit en andere voedingsstoffen.

De grassoort heeft ook veel invloed op het eiwitgehalte. Bijvoorbeeld Engels Raaigras (komt veel voor in Nederlandse weiden) is een productiegras dat veel eiwit bevat, maar Timothee is een grassoort die meer vezel en minder eiwit bevat.

Als gras gemaaid wordt dan zal het meer eiwit bevatten dan lang uitgebloeid gras. Echter ter voorkoming van teveel gras en onkruiden kan maaien zeer effectief zijn.

Lees meer:
Beheer paardenweide
Voedingswaarde gras

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Edward Ensing
13-09-2013 12:00
Reactie van Barenbrug:

Scheikundig gekeken maak je van 1 kg Stikstof 6,25 kg eiwit. De bemesting is dus de belangrijkste invloedsfactor. stel je bemest 50 kg pure stikstof dan kun je 300 kg eiwit maken. Als je jong maait,bijvoorbeeld 20 cm hoog dan staat er ongeveer 2200 kg droge stof. Dan kun je een eiwitgehalte verwachten van 13,6%. Maai je bij dezelfde bemesting op 30 cm hoogte, dan staat er 3750 kg drogestof en heb je een eiwitgehalte van 8%.
Het gezondste gras voor paarden is Horsemaster. Anders krijg je bij lage eiwitgehalten zeer hoge fructaangehalten (suiker) waar paarden niet tegen kunnen. In horsemaster zitten veel gezonde vezels voor het paard.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam