Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel voordroogkuil voor Haflinger met leverschade?


Door bezoeker Van Parys op 08-08-2013

Ik heb een haflingerruin van 400 kg en 9 jaar oud. Sinds kort heeft hij sterk verhoogde leverwaarden. In die mate dat hij hiervan nooit volledig zal herstellen (leverschade). Om de lever te ondersteunen krijgt hij 2 x jaar Sedochol. Nu heb ik van de dierenarts het advies gekregen dat hij zeker niet mag bijkomen, hij geen krachtvoer meer mag hebben en de eiwitopname moet beperkt worden. Hij staat op een vrij kale weide en krijgt voordrooghooi bijgevoerd. Hij kan enkel voordrooghooi eten aangezien hij astma heeft. Ook van nat hooi krijgt hij moeilijkheden. Nu is mijn vraag hoeveel voordroog hij juist mag krijgen. Dit met weidegang in de zomer en dan zonder weidegang in de winter (paddock). Wat geef ik hem het beste nog om voldoende vit en mineralen binnen te hebben? Oh ja, wij gaan gewoon regelmatig wandelen zonder zware inspanningen.
Antwoord:

Indien geen krachtvoer gevoerd mag worden dan dient de behoefte aan vitaminen en mineralen door middel van het ruwvoer en eventuele aanvullingen verstrekt te worden.

Bij een paard met leverschade is het aan te raden om het voordroog kuilgras te laten analyseren. Het is namelijk belangrijk om een partij te selecteren die weinig eiwit bevat. Aangezien deze waarden zeer kunnen variëren, kan een ruwvoeranalyse uitsluitsel geven. Ook krijg je dan een duidelijk beeld van de hoeveelheid mineralen in het ruwvoer.

Een goede kwaliteit ruwvoer kan meestal voorzien in de behoefte van een paard die geen inspanningen hoeft te leveren. Echter als het ruwvoer zeer arm is, dan kan een aanvulling met een vitaminenkoek of vitaminensupplement gewenst zijn. Deze producten bevatten geen extra eiwitten, maar wel alle vitaminen en mineralen die het paard nodig heeft.

Ongeacht de verhoogde leverwaarden heeft het paard dezelfde behoefte aan vezels in het rantsoen als ieder ander paard. Het is alleen heel belangrijk dat het gras en het voordroog niet teveel eiwit bevatten. Beperk de weidegang in het voorjaar, omdat het gras dan het meeste eiwit bevat. Lees meer over de hoeveelheid ruwvoer dat een paard nodig heeft.

Lees meer:
Leverziekte
Onderhoud van de paardenweide
Eiwitgevoeligheid
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Hofmans
20-08-2013 20:27
Hallo mijn jaarlin van 2 jaar staat grotendeels van de dag opnde paddock met af en toe wat hooi. Hij heeft extreme aanleg om dik te worden. Nu heb ik contact gehad met Muijten over de Quatro muesli. En dat kan mijn paard hebben. Maar wat advieseren jullie mij? Om hem wat meusli bij te geven elke dag. Want hy gaat ren half uur uur per dag de wei op. Hij mag niet meer omdat zijn paardemvriend snel hoefbevangen is en niet langer magbstaan en mijn paard word erg snel dik, het is een koudbloed. Nu wil ik hem zelf graag 1 x per dag wat muesli geven van Muijten.

Of heeft hy voldoende aan alleen hooi? Dag en nacht?
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam