Bezoekersvraag

Kennisbank

Enkele uren weidegang voldoende ruwvoer?


Door bezoeker Verbon op 21-07-2013

Als mijn paard 4 uur in de wei staat en dus waarschijnlijk 4 x 4kg gras zal opeten, heeft hij dan voor die dag voldoende ruwvoer binnen gekregen en hoef ik hem geen hooi meer te geven? Klopt het dat ze ongeveer 4kg per uur gras kunnen opeten?
Antwoord:

Bij een gemiddelde grasmat kan een volwassen paard ca. 4 - 5 gras per uur eten, dus de aanname van 16 kg gras in 4 uur tijd is aannemelijk. Indien het gras erg kort afgegraaad is zal de hoeveelheid niet gehaald worden. Bij erg lang gras kan deze hoeveelheid hoger zijn.

Gras bestaat voor ca. 84% uit water, waardoor 16 kg gras slechts 2,56 kg droge stof bevat. Dit staat gelijk aan ca. 3 kg hooi(84% droge stof) en 4 kg kuilgras(60% droge stof). Dit is voor een volwassen paard te weinig en voldoet niet aan de behoefte voor ruwvoer per dag.

Indien een paard de hele dag (ca. 10 uur) op de weide staat dan zou dit wel in de ruwvoerbehoefte kunnen voorzien. In de praktijk wordt echter vaak toch nog ruwvoer bijgevoerd op stal, zodat het paard niet een hele nacht zonder voeding staat. De spijsvertering van een paard is ingericht om vrijwel constant vezelrijke voeding te verwerken. Indien een paard snel last heeft van overgewicht dan kan gekozen worden voor grof langstengelig hooi of stro, zodat het paard wel iets te knabbelen heeft en verveling wordt voorkomen.    

Lees meer:
Grasrantsoen
Bezoekersvraag: Hoeveel gras wordt gegeten bij 24 uur weidegang?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam