Bezoekersvraag

Kennisbank

Wat kan ik doen aan spierverlies?


Door bezoeker Bouwmeester op 01-09-2010

Een 10 jarig paard dat af en toe bij mijn trainingen meedoet verliest de laatste tijd spieren. Nu hoorde ik dat het kan omdat er te weinig selenium en B12 in haar voer zit. Ze krijgt 1 kg Vente voer per dag. Zou dit kunnen? Ze wordt 4 x per week getraind op een nette correcte manier. Het is dus niet logisch dat zo ontzettend spieren verliest. Ook verblijft ze dagelijks vier uur in de wei met een ander paard.
Antwoord:

Met de gegeven informatie is het niet mogelijk om te bepalen aan welke voedingsstof je paard mogelijk een tekort heeft. Hiervoor is uitgebreide informatie over het volledige rantsoen nodig en een ruwvoeranalyse, zodat je precies weet wat er in het ruwvoer zit.

Bij de opbouw en onderhoud van spiermassa zijn aminozuren heel belangrijk. Er zijn twee soorten aminozuren. Essentiele aminozuren en niet-essentiele aminozuren. De essentiële aminozuren moeten door middel de voeding aangeboden worden. Niet essentiële amonizuren worden door het paard zelf aangemaakt. Lees meer over de werking van voedingsstoffen bij een paard.

Essentiële aminozuren komen voor in eiwitten uit bijv. krachtvoer, gras en ruwvoer. Er zijn diverse kwaliteiten eiwit, afhankelijk van de hoeveelheid essentiële aminozuren. Een tekort aan (goede kwaliteit) eiwit en essentiële aminozuren in het rantsoen kan dus een oorzaak zijn dat je paard terug valt in bespiering. Kijk hier voor supplementen ter ondersteuning van de spieropbouw.

Als een paard erg mager is dan zou dit ook kunnen duiden op een tekort aan energie in het rantsoen. Als een paard tekort energie haalt uit het rantsoen d.m.v. koolhydraten of vetten dan zal een paard eerst zijn vetreserve aanspreken. Als deze er niet is dan kan een paard zijn eiwitreserves aanspreken en die gebruiken als energiebron. Een paard eet dan als het ware zijn eigen lichaam op.

Vitaminen en mineralen die een rol spelen bij de spierfunctie zijn vitamine E en selenium.

Vitamine E is belangrijk voor het functioneren van de spieren. Bij een laag seleniumgehalte heeft een paard meer vitamine E nodig. Een tekort aan vitamine E in de voeding kan een negatieve invloed hebben op het functioneren van de spieren.

Selenium speelt een rol bij de spierfunctie in combinatie met vitamine E. Een tekort aan selenium kan een vermindere weerstand, - groei en lusteloosheid veroorzaken. Ook kan stijfheid ontstaan. Een tekort aan selenium komt heel weinig voor en een overschot is zeer giftig, dus geef nooit onoverwogen extra selenium bij.

Een tekort aan vitamine B12 is niet voor de hand liggend bij een vermindering van spiermassa. vitamine B12 wordt normaal gesproken voldoende door een paard zelf aangemaakt en is belangrijk voor de productie van bloedcellen, vertering van glucose(suiker) en voor de groei.

Raadpleeg bij twijfel je dierenarts om er zeker van te zijn dat je paard niets mankeert.

Lees meer:
Spieropbouw
Bezoekersvraag: Hooi met laag eiwitgehalte

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam