Bezoekersvraag

Kennisbank

Magere hengst met leverschade


Door bezoeker Meer op 18-06-2013

Ik ben in het bezit van een 11 jarige dekhengst (volbloed), die voor het mooie nog wat mag aankomen. Ivm een jacobskruiskruid vergiftiging heeft hij leverschade opgelopen. Hierdoor mag hij zo min mogelijk eiwitten/suikers/zetmeel binnen mag krijgen. Momenteel krijgt mijn paard: onbeperkt hooi, 4 scheppen muesli (Hartog Balance) gemengd met voldoende compact gras (zodat hij alles goed moet kauwen) en Omega 369 (Subli)per dag. Daarbij krijgt hij dagelijks ook nog een kleine portie gekookt lijnzaad gemengd met chiazaden voor wat extra omega 3. Wat kan ik nog meer voeren om hem te laten aankomen.
Antwoord:

Een combinatie van weinig eiwit/zetmeel en suiker met aankomen in gewicht is niet eenvoudig. Echter zijn er diverse mogelijkheden om de hengst op gewicht te houden.

Kijk kritisch naar de kwaliteit van het ruwvoer. Een onbeperkte hoeveelheid ruwvoer zou al in een groot gedeelte van de basisbehoefte moeten kunnen voorzien. Laat indien mogelijk een ruwvoeranalyse uitvoeren, zodat je precies weet wat je voert. Een hogere kwaliteit ruwvoer kan helpen om je paard beter in conditie te brengen. En geef het paard indien mogelijk de beschikking over vers gras.

Daarnaast is bietenpulp wellicht een goede oplossing. Dit is vezelrijk en zorgt voor extra aanzet. Let op: bietenpulp moet altijd geweekt gevoerd worden.

In het rantsoen is gekozen voor een vetsupplement. Dit is heel goed, omdat een vetrijk rantsoen zeer geschikt is voor paarden die weinig eiwit, suiker en zetmeel mogen hebben. Let op dat er niet teveel vet gevoerd wordt, om vetaanzetting in de lever te voorkomen.

Lees meer:
Leverziekte
Magere paarden
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)jirina
25-07-2013 16:37
Zoek naar info over de Maria distel kruid. Vooral te gebruiken bij de leverschade . Silymarin die in de Maria distel zit werkt bij de herstel van de levercellen.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam