Bezoekersvraag

Kennisbank

Oude merrie vermagerd


Door bezoeker Oostdijk op 26-08-2010

Ik heb een paard van 25 jr. Tot vorig jaar waren er geen problemen, maar dit jaar is mijn oudere paard ontzettend vermagerd. Terwijl hij eigenlijk alleen meer is gaan eten. Hij krijgt 3 x kuilgras en weidehooi, van 08-18 weidegang, een kilo (kuil)mais, een kilo muesli en halve kilo basisbrok Pavo, met een scheut zonnebloemolie. Zijn tanden zijn nagekeken en wordt altijd trouw ontwormd. Hoe kan ik hem wat aan laten komen?
Antwoord:

Naarmate paarden ouder worden wordt ook de spijsvertering minder efficiënt. Het kan dus heel goed dat je paard meer eet, maar hiervan minder benut. Dit kan komen doordat het gebit minder goed in staat is om het voedsel te verkleinen, waardoor de opname minder is en meer onverteerde stukken in de mest worden terug gevonden, maar ook kan het zo zijn dat de hele spijsvertering minder goed in staat is om voedingsstoffen op te nemen.

Ook kan de kwaliteit van het ruwvoer invloed hebben op de conditie van je paard. Als het kuilgras en weidehooi dit jaar/deze partij veel minder voedingsstoffen bevat dan vorig jaar/andere partij dan zou dit ook een oorzaak kunnen zijn dat je paard vermagerd. Let dus op de kwaliteit van je ruwvoer en weet wat je voert. Geef indien mogelijk onbeperkt ruwvoer van goede kwaltieit als je paard dit nog goed kan kauwen. Kies anders voor gehakseld ruwvoer.

Lees meer over voer voor oudere paarden 

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Maartje
11-11-2012 22:03
Ik heb helaas dit probleem ook bij mijn 25 jarige merrie
Vorig jaar koliek en dus kliniek in nu ineens heel dun.
Gebit is gedaan en wormkuur ook krijgt 16 kilo ruwvoer (per dag) en 3 kilo mais/basisbrok en musli en 3x in de week slobber met olie.

Zo ook mijn andere paard (21 jaar) maar ik voel bij allebei de ribben.

Ik weet van mijn merrie (25 jaar) dat ze begin dit jaar continu wormen terug kreeg.
Ik kan haar toch niet iedere week ontwormen!!

Pff ik weet het niet meer.

Probeer op internet tips te vinden maar het lukt niet.

Ik ben van 300 euro per maand kosten aan de 2 naar 650 euro gegaan
en vorige 2000 neer gelegt voor de kliniek maar ik krijg het niet voor elkaar

VoerVergelijk
19-11-2012 17:27
Resistentie voor ontwormmiddelen komt steeds vaker voor. In ons archief staat hierover een nieuwsbericht: http://www.voervergelijk.nl/nieuws/119/strengere-regels-nodig-voor-ontwormen. Laat een mestonderzoek uitvoeren zodat bekend is van welke wormen het paard last heeft en pas het ontwormmiddel hier op aan. Lees meer over ontwormen: http://www.voervergelijk.nl/kennisbank/110/ontwormen

Vraag een dierenarts om begeleiding bij het juiste ontwormbeleid en ontwormmiddel.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam