Bezoekersvraag

Kennisbank

Calcium/magnesium verhouding bij hoefbevangen paard?


Door bezoeker Meijer op 03-06-2013

Mijn paard is voor de 1e keer in zijn leven hoefbevangen. Nu was ik al net een maand over op Pavo C4L (ongeveer een kwart schep, want meer eet hij gewoon niet op). Volgens alle recensies is dat juist ook voor paarden met HB goed. Omdat ik echter heb gelezen dat je bij HB goed moet letten op de ratio calcium-magnesium (meer magnesium dan calcium als ik het goed begrijp), krijgt hij nu ook ongeveer 30 gr magnesium-citraat erdoor. Vanwege de opname van magnesium (gebeurt niet meer bij teveel calcium) ben ik nu echter huiverig om zoveel C4L te geven als ik normaal deed (en dat was al niet veel). graag zou ik willen weten hoeveel C4L ik kan geven in combinatie met extra magnesium zonder dat de calcium de opname van magnesium in de weg gaat zitten.
Antwoord:

Fructaan(wateroplosbaar suiker) is de oorzaak van hoefbevangenheid. Hier heeft de calcium/magnesium verhouding niet direct iets mee te maken.

Echter dient de calcium/magnesium verhouding in het rantsoen 3-2 : 1 te zijn. Dit betekent dat de hoeveelheid calcium 2-3 x hoger mag zijn dan de hoeveelheid magnesium in het rantsoen. Een teveel aan calcium in het rantsoen (bijv. 5x meer calcium dan magnesium) zorgt voor een verminderde opname van magnesium, waardoor een supplement zinloos zou zijn.  Calcium en magnesium hebben gemeenschappelijke 'bindingsplaatsen". Een teveel aan calcium verdringt magnesium van deze bindingsplaatsen.

De verhouding calcium/magnesium in Pavo Care4Life is 2,2 : 1, dus dat valt binnen de bovenstaande richtlijn. Om het complete rantsoen te kunnen beoordelen dient ook gekeken te worden naar de calcium/magnesium verhouding van het ruwvoer en niet uitsluitend naar het krachtvoer.

Zoals bovenstaand aangegeven is de calcium/magnesium verhouding niet de belangrijkste maatregel bij paarden die last hebben van hoefbevangenheid. Lees meer over hoefbevangenheid.

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam