Bezoekersvraag

Kennisbank

Merrie die te mager blijft?


Door bezoeker hoeksma op 16-05-2013

Ik heb een merrie die maar niet dikker wilt worden!! Ze wordt gereden in de springsport en is wel een binnenvetter. We hebben van alles geprobeerd maar niks helpt. Van extra brok (wordt ze heet met rijden) tot extra goed ruwvoer..Kunt u ons helpen??
Antwoord:

Indien een paard na diverse maatregelen nog steeds erg mager blijft dan dienen eerst alle mogelijke oorzaken uitgesloten te worden. Oorzaken van gewichtsverlies zijn bijvoorbeeld: gebitsproblemen, wormen, slechte vertering, maagzweren of andere medische aandoeningen. Raadpleeg bij twijfel een dierenarts om zeker te zijn dat het probleem in de voeding gezocht moet worden.

Breng vervolgens het rantsoen goed in kaart. Bevat het rantsoen daadwerkelijk voldoende voedingsstoffen? Bent u in het bezit van het een ruwvoeranalyse van de goede kwaliteit ruwvoer? Is dit ruwvoer daadwerkelijk van hoge kwaliteit? Hoeveel ruwvoer neemt het paard per dag precies op? Weeg het ruwvoer, zodat hier een goede inschatting van gemaakt kan worden.

Indien alle bovenstaande aspecten nogmaals gecontroleerd zijn dan kan ik ervoor gekozen worden om toch nog andere producten aan het rantsoen toe te voegen. In deze tijd van het jaar is weidegang een goede oplossing. Gras bevat veel voedingsstoffen en zorgt ervoor dat paarden gemakkelijk aanzetten. Pas op dat de overgang naar weidegang geleidelijk gebeurt.

Overige producten die zorgen dat een paard dikker wordt zijn o.a. bietenpulp, maïs en luzerne. Lees meer over deze producten. Tevens kan een vetrijk rantsoen helpen om magere paarden op gewicht te laten komen. Lees meer over een vetrijk rantsoen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam