Bezoekersvraag

Kennisbank

Magere eczemer dikker krijgen


Door bezoeker Versteegen op 02-05-2013

Ik heb 2 ijslanders (4 en 5 jaar) beide nog niet ingereden. Die van 5 kwam vorig behoorlijk smal uit de wintervacht. Ik heb afgelopen jaar dagelijks tussen de 10 en 20 kilo hooi per dag gevoerd en ongeveer 250 gram meusli. Ze hebben een mineralen/vitamenliksteen en een himalaya liksteen ter beschikking. De 4 jarige zit goed in zijn vel, niet te dun en niet te dik. De 5 jarige begint weer dun te worden. Nu wil ik hem graag wat dikker krijgen, maar aangezien het een eczemer betreft moet ik voorzichtig met suikers ed. Wat raden jullie mij aan voor hem? PS. ze staan 24/7 op de wei met schuilstal. Gr. Jacqueline
Antwoord:

Het gras begint nu weer langzaam te groeien. Gras levert veel energie, waardoor de paarden iets gemakkelijker op gewicht gehouden kunnen worden.

De hoeveelheid hooi is ruim voldoende, daarom is het opvallend dat de 5 jarige IJslander toch te mager blijft/wordt. Controleer het gebit en sluit een mogelijke wormontsmetting uit, voordat verder naar het rantsoen gekeken wordt.

Wellicht is de kwaliteit van het hooi te laag. Grof graszaadhooi levert bijvoorbeeld zeer weinig voedingsstoffen. Dit is vaak buikvulling in plaats van dat voeding levert. Geef een iets hoogwaardig kwaliteit ruwvoer. Bijvoorbeeld iets fijner groen gras. Let hierbij op het suikergehalte en kies bij voorkeur een partij hooi die geanalyseerd is. 

Mocht de IJslander met het groeiende gras en wellicht een betere kwaliteit ruwvoer niet voldoende aankomen, dan zou een aanvulling met vet in het rantsoen een oplossing kunnen zijn. Volgens onderzoek werken omega-3 vetzuren positief bij zomereczeem. Lees meer over dit onderzoek

Het bijvoeren van lijnzaadolie of een andere bron van omega-3 vetzuren ondersteund bij het aankomen in gewicht. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

Lees meer:
Zomereczeem

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam