Bezoekersvraag

Kennisbank

Slecht eten op nieuwe stal


Door bezoeker Kniest op 29-04-2013

Een nieuwe 4 jarige e-pony (paard gefokt) bij ons op stal is vrij mager en eet niet zo goed; ze is gek op de brok die we voeren, maar eet slecht hooi en in de wei loopt ze constant heen en weer en staat maar zelden te grazen. Ze wordt best intensief bereden ongeveer 4/5 keer per week. Ik neem aan dat de eigenaren haar mest hebben laten onderzoeken en het gebit hebben na laten kijken. Wij denken zelf dat ze nog moet wennen aan onze stal en de nieuwe geluiden. We voeren een basis sportbrok. Wat kunnen we doen om haar wat meer op gewicht te krijgen als ze ook niet graag hooi en gras eet ?
Antwoord:

Veranderingen in de omgeving van een een paard/pony kunnen veel stress geven. Sommige paarden zijn hier heel gevoelig voor en hebben veel tijd nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving. Waarschijnlijk is het hooi ook heel anders dan op de oude stal, waardoor de pony hier wellicht ook aan moet wennen.

In dit geval is het belangrijk om de geschiedenis van de pony te kennen. Wat was de conditie van de pony op de "oude" stal? Heeft de pony altijd aanleg gehad om mager te worden? En was de pony op de "oude" stal wel relax of was hij hier ook onrustig in de weide? Wellicht mist hij zijn oude maatjes of is hij niet gewend om alleen in de weide te staan.

Naar aanleiding van deze informatie kun je gemakkelijker een conclusie trekken om de pony nog in de gewenningsperiode zit of er wellicht iets anders aan de hand is.

Nervositeit en stress kost veel energie, waardoor een pony gemakkelijk gewicht verliest. Als de situatie niet snel verbetert probeer dan andere kwaliteiten ruwvoer te geven, zoals kuilgras, luzerne of gedroogd gras. Wellicht eet de pony dit wel. Het is namelijk heel belangrijk voor een gezond spijsverteringskanaal dat de pony voldoende ruwvoer binnen krijgt.

Lees meer:
Nerveuze paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam