Bezoekersvraag

Kennisbank

Kort of lang gras voor dikke paarden


Door bezoeker Gemerden op 13-04-2013

Laatst las ik een stuk op de site over weidebeheer. Hier stond het volgende in: Veel mensen denken dat een schrale weide het beste is voor paarden, maar dit is niet het geval. Wanneer gras een tekort aan voedingsstoffen heeft zal gras gestresst worden. Hierdoor groeit het slecht en maakt veel suikers aan. Nu vraag me af of een weide met kort gras nooit goed is? En hoe zie ik het verschil tussen een volle weide waar teveel voedingsstoffen in zitten en een uitgegroeide weide met weinig energie? Wat is het beste qua weidegang voor paarden die snel dik worden en gevoelig zijn voor hoefbevangenheid?
Antwoord:

Over het algemeen geldt, hoe langer het gras, hoe meer gras een paard in een bepaalde tijd kan opnemen. Een hogere opname betekent automatisch ook opname van meer voedingsstoffen, waardoor het risico op overgewicht groter wordt. Conclusie hiervan is dat korter gras beter zou zijn om de grasopname te verminderen.

Echter als het gras 'heel' kort is, niet bemest wordt en/of bijvoorbeeld erg droog is dan heeft het gras onvoldoende voedingsstoffen om te kunnen groeien. In deze situaties waarbij de groei belemmert wordt, kan het gras veel suikers bevatten. Dit is uiteraard niet gewenst voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.

Een beter alternatief is een gezonde weide met iets langer groen gras, maar dan een kleiner stukje of door de opname te verminderen door middel van een graasmasker. Indien mogelijk zou een weide gekozen kunnen worden met langstengelig uitgebloeid gras. Uitgebloeid gras kun je herkennen aan de aar bovenaan de stengel. Uitgebloeid gras wordt ook iets geler van kleur en de stengel wordt grover. Ook bevat uitgebloeid gras minder suikers.

Lees meer:
Grasrantsoen
Suikers in gras
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam