Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe geef ik genoeg energie aan een dikke pony?


Door bezoeker Mank op 19-08-2010

Wij hebben een welsh merrie van 1.47 en ze is 7 jaar. Ze is veels te dik. We proberen haar te laten afvallen maar dat lukt niet echt.We hebben al ander voer geprobeerd van Marstal Vito. Maar daar werd ze wat futloos van met rijden aangezien we best hard trainen. Ze wordt fanatiek op dressuur M niveau gereden. Er wordt vaak geadviseerd om voer te nemen met een laag gehalte aan suiker en zetmeel maar daar zit weer heel weinig energie in en is voor paarden die op rust staan of lichte arbeid verrichten. Mijn vraag is nu wat kan ik haar het beste voeren waar ze toch haar looplust bij behoud.
Antwoord:

Een te dik paard heeft gedurende langere tijd meer energie gekregen dan hij nodig heeft. Deze overmaat aan energie wordt opgeslagen in de vorm van vet. Een veel voorkomend gevolg bij dikke paarden is dat ze minder fit worden. Meer voeren of voer met een hoge energiewaarde houdt deze visieuze cirkel in stand.

Paarden kunnen energie halen uit verschillende voedingsstoffen. Ze kunnen energie halen uit koolhydraten(suiker en zetmeel), vetten, eiwitten en ruwe celstof.

Koolhydraten is de meest gebruikte energiebron bij paarden, omdat krachtvoer, granen en muesli veel koolhydraten bevatten. Suiker en zetmeel zijn snel beschikbare energiebronnen. Een voer met een hoog suiker- en zetmeelgehalte heeft dus ook een hoger energiegehalte (EWPa). Ook weidegras en ruwvoer kunnen veel suiker bevatten, maar zijn zeer arm aan zetmeel.

Vetten worden omgezet in vetzuren en leveren 3x zoveel energie als koolhydraten. De energie uit vetten komt zeer langzaam vrij, waardoor het uitermate geschikt is voor duurprestatie en nerveuze paarden. Lees meer over een vetrijk rantsoen. Energie in de vorm van vetten zorgt over het algemeen ook dat het paard iets meer aanzet, wat minder geschikt is voor een te dikke pony.

Een paard kan ook eiwitten gebruiken als energiebron. Dit is echter ongewenst omdat bij de vertering schadelijke stoffen vrijkomen, waardoor de nieren belast worden. 

Als laatste kan een paard energie halen uit ruwe celstof, bijvoorbeeld uit ruwvoer. De ruwe celstof wordt in de dikke darm en blinde darm omgezet tot vrije vetzuren. De hoeveelheid energie die een paard hieruit haalt is afhankelijk van de kwaliteit van het ruwvoer. Lees meer over diverse energiebronnen.

Een te dikke pony die veel moet presteren kan zijn energie dus het beste uit koolhydraten(suiker en zetmeel) of ruwe celstof halen. Kies een voer met een gemiddelde energiewaarde, maar geef hier niet teveel van. Probeer daarnaast zoveel mogelijk structuur met weinig energie te geven. Bijvoorbeeld onbeperkt grofstengelig hooi en geef niet teveel weidegang. Pas bijvoorbeeld strookbegrazing toe of zet hem meerdere uren per dag in de paddock met hooi. Ook in deze tijd van het jaar kan het gras nog veel energie bevatten, waardoor de pony te dik blijft.

Geef de pony daarnaast zoveel mogelijk beweging. Liefst in de vorm van duurprestatie. Dit betekent langere tijd, liefst 1 - 1,5 uur trainen met lagere intensiteit, dus veel stappen en draven. Beweging stimuleert de verbranding van vetzuren, waardoor de pony sneller afvalt.

Lees meer:
Voer voor dikke paarden
Bezoekersvraag: aangekomen door nieuwe hooi
Bezoekersvraag: mijn paard is en blijf te dik
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)C Provaas
13-08-2012 10:10
Groot vraagteken.
Als de vraag is "Hoe geef ik genoeg energie aan dikke pony?" en uw advies is "Een te dikke pony die veel moet presteren kan zijn energie dus het beste uit koolhydraten(suiker en zetmeel) of ruwe celstof halen," dan houd ik mijn hart vast. Een te dik beest koolhydraten geven lijkt mij de achterdeur uit.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam