Bezoekersvraag

Kennisbank

Last van mesten bij aanvang van rijden


Door bezoeker Moerman op 04-04-2013

Mijn (nieuwe) 7-jarige ruin, waar ik dressuurmatig mee rij, verkeert in een goede conditie. Hij ziet er goed uit en eet graag. Zijn rantsoen bestaat uit zo'n 12 kilo hooi per dag, aangevuld met lucerne en sinds kort meusli van cavalor (endurix en perfomix). Mijn "probleem" heeft betrekking op het volgende. Bij het begin van de training moet het paard altijd mesten. Hij loopt hier behoorlijk tegenaan te hikken, gaat enkele keren stilstaan en loopt wat tegen het been in. Na het mesten is hij direct weer voorwaarts en actief. Tijdens de training mest hij vaak nog een keer. Mijn vraag is of ik hem in zijn rantsoen kan helpen om dit "probleem" op te lossen? Kan ik bijvoorbeeld meer olie toevoegen om de spijsvertering te helpen? Het paard mest sowieso veel, maar dit komt waarschijnlijk door de hoeveelheid hooi die gedurende de dag krijgt. Hebben jullie wellicht tips?
Antwoord:

Zodra een paard gaat bewegen komt de spijsvertering op gang. Daarom moeten veel paarden tijdens het rijden mesten. Ook spanning kan hierbij een rol spelen. De reden dat het paard voor het mesten niet zo prettig loopt, kan komen doordat het hem in de weg zit.

Een maatregel die genomen kan worden, is dat het paard ca. een uur voor het rijden geen hooi meer krijgt. Dan heeft het paard in ieder geval minder last van een volle maag. Ook is voldoende opname van water belangrijk. Als een paard voldoende drinkt, zal de mest minder droog zijn.

Zemelen werken licht laxerend en zouden ook een positieve invloed kunnen hebben op de doorstroming van de voedselbrij.

Mocht je het idee hebben dat het paard in rust ook moeite heeft met mest, raadpleeg dan een dierenarts.

Lees meer:
Diarree tijdens het rijden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Sanne willems
15-09-2019 19:13
Mijn paard mest heel erg veel tijdens het rijden. Ze krijgt hooi gras muslie vitamines en bietenpulp. Dit kan geen kwaad toch? En 2 x per dag brokken van de eigenaar van de stal
Ze mest 7 x tot 8 keer per paardrijden in de binnen of buiten bak
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam