Bezoekersvraag

Kennisbank

Vermagering bij peesblessure


Door bezoeker Bach op 31-03-2013

Mijn paard van 3.5 jr oud heeft sinds een week een peesblessure. 2x per dag komt hij in de stapmolen en 1x per dag aan de hand stappen over het harde. Hij heeft de hele dag ruwvoer dmv 'slowfeeder'en krijgt 3x per dag krachtvoer. Dit bestaat uit 1/4 basisbrok en 3/4 muesli zonder haver ed. Hij wordt inmiddels mager, maar staat ook vaak te bokken op stal. Zemelen wil hij niet. Hebben jullie advies wat en hoeveel ik het beste kan geven? Alvast bedankt. Vriendelijke groet, Els Bach
Antwoord:

De meeste paarden krijgen snel last van overgewicht als zij geen prestaties meer hoeven leveren. Vermagering tijdens een peesblessure is daarom een uitzondering. 

Het is heel goed dat het paard de hele dag ruwvoer kan eten door middel van een slowfeeder. Dit voorkomt verveling en houdt de spijsvertering gezond. Als een paard onbeperkt ruwvoer kan eten, dan zou hij niet mogen vermageren. Kijk daarom kritisch naar de kwaliteit van het ruwvoer en sluit andere factoren, zoals gebitsproblemen en wormen uit. 

Indien het paard alleen maar ruwvoer van zeer lage kwaliteit krijgt, bijvoorbeeld grof en langstengelig, dan zou dit te weinig voedingsstoffen kunnen bevatten. Controleer de kwaliteit van het ruwvoer en voer eventueel een ruwvoeranalyse uit. Als de kwaliteit van het ruwvoer te laag blijkt, geef dan een hoge kwaliteit ruwvoer erbij, zoals bijvoorbeeld luzerne. Of kies een andere kwaliteit ruwvoer, zoals bijvoorbeeld fijn/groen hooi of kuilgras.

De hoeveelheid krachtvoer is ruim voldoende voor een paard dat op rust staat. Hierin zal de oplossing niet gezocht moeten worden. 

Lees meer:
Voedingswaarde ruwvoer
Voeding bij stalrust/blessures
Magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam