Bezoekersvraag

Kennisbank

Uitsluitend ruwvoer voldoende?


Door bezoeker Destuyver op 25-03-2013

Ik heb 2 paarden, een haflingerruin van 13 jaar 1.40 m die vrij rond staat en nogal sloom is en een haflo ruin van 4 jaar 1.50 m die normaal staat en voldoende energie heeft. Beide paarden krijgen onbeperkt droge voordroog in een hooibak met slowfeeder en hebben toegang tot een mineralensteen. Hebben deze paarden bijvoeding nodig onder de vorm van granen om voldoende vitaminen en mineralen binnen te hebben en indien ja welke en hoeveel?
Antwoord:

Het is alleen mogelijk om hier een eenduidig antwoord op te geven, indien van het droge voordroogkuilgras een ruwvoeranalyse beschikbaar is. Een ruwvoeranalyse geeft uitsluitsel over de exacte voedingswaarde van het kuilgras en of dit voldoende is om aan de behoefte van uw paarden te voldoen.

Indien de paarden niet hoeven te presteren dan is de onderhoudsbehoefte niet zo heel hoog en zou dit met onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit wel gedekt kunnen worden. Echter kan de kwaliteit van kuilgras erg wisselend zijn. Bijvoorbeeld de herkomst, grasmengsel, oogststatium en -omstandigheden spelen een grote rol.

Als er geen ruwvoeranalyse beschikbaar is dan moet men vertrouwen op het oog van de meester. Hierbij wordt gekeken naar de conditie van de paarden. Zijn de paarden goed op gewicht en voldoende energiek? In de vraag wordt aangegeven dat één van de twee erg sloom is. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door andere factoren, maar hierbij kunnen ook mogelijke tekorten een rol spelen.

Voer bij twijfel extra vitaminen en mineralen, naast het ruwvoer. Dit kan door middel van een vitaminekoek, mineralenvoer of compleet supplement.

Lees meer:
Uitsluitend ruwvoer voor jonge paarden
Uitsluitend ruwvoer voor sportpaarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam