Bezoekersvraag

Kennisbank

Overgewicht voorkomen in het voorjaar


Door bezoeker Pool op 23-03-2013

We hebben een paard van 12 jaar. Ze staat dag en nacht op de wei. Elk jaar proberen wij haar in het voorjaar op gewicht te houden maar elke keer mislukt dat. Ze wordt veel te dik, tegen hoefbevangenheid aan. Wat zouden we kunnen doen om haar goed op gewicht te houden?
Antwoord:

Indien 24 uur per dag toegang tot weidegras wordt gegeven is de kans op overgewicht erg groot. De hoeveelheid gras die een paard opneemt is meestal groter dan de behoefte, waardoor een paard de overtollige energie opslaat in de vorm van vet. 

Vaak valt dit in de winter wel mee, omdat het gras dan bijna niet groeit en weinig voedingsstoffen bevat. Dan is het afhankelijk van de hoeveelheid voer die ernaast verstrekt wordt of het paard op gewicht blijft. In het voorjaar gaat het gras weer groeien en zal het gras meer voedingsstoffen bevatten. Als een paard gevoelig is voor overgewicht dan is het belangrijk om te zorgen dat hij voor de start van het voorjaar nog niet te zwaar is, want dit maakt het extra lastig om hem op het juiste gewicht te brengen. Let daarom heel erg op de hoeveelheid die bijgevoerd wordt. Ook de kwaliteit is belangrijk. Geef bijvoorbeeld grof langstengelig hooi ipv fijn kuilgras. Lees meer over de voedingswaarde van ruwvoer

Als een paard al een overmatige conditie heeft voor de start van het voorjaar, dan is extra voorzichtigheid geboden. Vooral tijdens voorjaarsdagen, met koude nachten en zonnige dagen. Dan stijgen de suikerpercentages in het gras, waardoor de kans op hoefbevangenheid groter wordt. Lees meer over het voorkomen van hoefbevangenheid.

Zodra het gras begint te groeien is het belangrijk dat de opname van de hoeveelheid gras wordt beperkt. Dit kan op diverse manieren. Bijvoorbeeld door de weide het verkleinen en eventueel strookbegrazing toe te passen. Dan krijgt het paard steeds een klein stukje weiland erbij en heeft hij niet de mogelijkheid om de hele weide leeg te eten. Ook zou overwogen kunnen worden om het gras regelmatig te maaien. Verder zijn er tegenwoordig graasmaskers verkrijgbaar die de opname van gras aanzienlijk verminderen. Dit is zeer effectief voor paarden die 24 uur per dag weidegang krijgen en snel last hebben van overgewicht.

Lees meer:
Overgewicht

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam