Bezoekersvraag

Kennisbank

Teveel eiwit in rantsoen?


Door bezoeker van der Plas op 26-02-2013

Ik voer mijn 8 jarige merrie (gevoelig voor maagzweren) dit winterseizoen 2 x kuil,1 x 2 plakjes hooi, 1,5 kg lucerne van hartog gemengd met 600 gr ruwe spelt (1voerschep). Nu vroeg ik me af of ik voor het weideseizoen straks verandering moet brengen in dit voerschema? Het zijn bij elkaar nogal wat eiwitten?
Antwoord:

Om een uitspraak te kunnen doen over een eventueel overschot aan eiwit in het rantsoen dienen de exacte hoeveelheden in het rantsoen bekend te zijn. In de vraag wordt niet exact aangegeven hoeveel ruwvoer het paard krijgt. Het gewicht van een plak kan erg variëren en een hoeveelheid kuil die per keer gegeven wordt kan ook zeer variabel zijn. Daarnaast is er geen indicatie gegeven van de kwaliteit van het ruwvoer. Dit kan erg variëren. Bijvoorbeeld fijn/groen hooi bevat veel meer eiwit dan grof/langstengelig en bruin hooi. Tenslotte is de behoefte van het paard belangrijk. Een sportpaard heeft een grotere behoefte aan eiwit dan een recreatiepaard.

Om een antwoord op de vraag te geven zullen wij in het antwoord uitgaan van schattingen en gemiddelden.

Rantsoen

Voedermiddel Gewicht Verteerbaar ruw eiwit
Kuilgras 2 x = 4 kg 4 * 55 = 220 gr
Hooi 2 x 2 kg = 4 kg 4 * 37 = 148 gr
Hartog Lucerne 1,5 kg 1,5 x 82 = 123 gr
Ruwe Spelt 0,6 kg  0,6 x 61 = 36,6
  Totaal 527,6 gram per dag

Behoefte
De eiwitbehoefte van een volwassen paard(600 kg) die lichte arbeid moet verrichten is 385 gr (onderhoud) + 85 gram (prestatie) is 470 gram.

Het huidige rantsoen geeft dus een overschot van 57,6 gram per dag. Dit is een minimaal overschot, aangezien een paard zonder problemen 3 x de eiwitbehoefte per dag kan verwerken. Daarbij bevat een rantsoen uitsluitend vezelrijke producten, wat erg goed is voor een paard dat gevoelig is voor maagzweren

Gras bevat ook veel eiwit (gemiddeld 30 gram VREp per kg). Als een paard een aantal uur op de weide staat dan neemt hij al snel 25 kg gras op. Dit is 750 VREp. Afhankelijk van de duur van de weidegang per dag kan de hoeveelheid ruwvoer hooi/kuilgras verlaagt worden. Als het paard de hele dag in de weide kan eten dan zou hij alleen voldoende hooi/kuigras nodig hebben om 's nachts te kunnen eten.

Let op: geef een paard met maagzweren altijd voldoende vezels.
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Maris
11-03-2013 15:17
kuil is voor een paard met gevoelige maag eigenlijk geen optie.........
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam