Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel gras wordt gegeten bij 24 uur weidegang?


Door bezoeker Eijk op 17-02-2013

Voor de komende weideperiode wil ik eens goed naar het grasrantsoen van mijn pony kijken. Betreft een B welsh met een stokmaat van 1.22 en een gewicht tegen de 300 kg aan. Ik heb de informatie hier op de site betreffende grasrantsoen bekeken en aan de hand daarvan een berekening gemaakt betreffende de EWpa voor de basisbehoefte. Dan kom ik uit op 16,8kg vers gras wat met 3 kg per uur uitkomt op 5,6 uur grazen per 24 uur. Klopt deze berekening? Wordt DS gehalte dan niet te laag? En als dit het geval is, hoe kan je dat dan oplossen als je de EWpa niet omhoog wil brengen? Vorig jaar stond hij bij de grotere pony's in de wei en toen werd hij echt te dik. Dit jaar wil ik hem met een shet in een stuk zetten waar de andere groepjes het al bijna kaal hebben gegeten. Zomers is in principe 24 uur per dag weidegang.Zeer benieuwd naar de antwoorden en een advies.
Antwoord:

Als een pony slechts enkele uren per dag weidegang krijgt, dan neemt hij 2,5 – 3,5 kg gras per uur op. Bijv. als hij 4 uur per dag buiten staat, zal hij 10 – 14 kg gras eten.

Indien er sprake is van 24 uur weidegang gaat deze regel niet op, aangezien de pony dan niet 24 uur zal eten, maar ook tijd zal besteden aan rusten en bewegen. De pony zal dan max. 16 uur per dag bezig zijn met eten.

Een pony van 300 kg kan maximaal 6 kg droge stof opnemen (op basis van 2% van het lichaamsgewicht). 6 kg droge stof komt overeen met 37,5 kg gras en bevat ca. 5,62 EWPa. De onderhoudsbehoefte van een pony van 2,19 en 3,68 EWPa. Dus als de pony 24 uur wordt beweid op een gemiddelde grasmat, dan zal de pony te dik worden. Let op: in deze situatie wordt ervan uitgegaan dat de pony onbeperkt zal eten van redelijk lang voedzaam gras. Als het gras korter is, dan zal de pony ook veel minder gras opnemen.

Als je 24 uur per dag wilt beweiden dan is het beter om de pony op een redelijk kale weide te zetten en bijvoorbeeld strookbegrazing toe te passen. Hierdoor geef je steeds een klein stukje weide met langer gras erbij.

Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een graasmasker. Deze zorgen voor een aanzienlijke reductie van de grasopname. Lees meer over het effect van graasmaskers

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam