Bezoekersvraag

Kennisbank

Zeer mager oud paard


Door bezoeker Bos op 06-08-2010

Sedert een week heb ik mijn oude paard terug (22 jaar, 173m, ruin) Hij zag er verwaarloosd uit, BSC1, CRS0. De dierenarts heeft meerdere haken aan zijn gebit verwijderd. Hij eet nu goed en staat dagelijks op een volle weide. Hij blijft echter m.i. te mager. Heeft u een voedingsadvies of is het nog te kort om al resultaat te zien?
Antwoord:

Een paard met een conditiescore van BSC1 en CNS1 heeft tijd nodig om weer aan te sterken en langzaam dikker te worden. En helaas is dan binnen een week niet direct resultaat te zien.

Als het paard zo'n lage conditiescore heeft dan is het belangrijk om erg voorzichtig te zijn. Een plotselinge overgang naar een volle/rijke weide kan een verstoring in het maagdarmkanaal veroorzaken met als gevolg koliek, diarree of hoefbevangenheid.

Het maagdarmkanaal van het paard is de afgelopen tijd gewend aan een heel schraal rantsoen, daarom is een langzame overgang naar meer/betere voeding gewenst. Om diarree te voorkomen zou een goede kwaliteit fijn/zacht hooi bijgevoerd kunnen worden. Hooi bevat meer vezels en stengels dan gras, waardoor dit meer vertragend werkt in het darmkanaal.

Het is heel goed dat het gebit van het paard direct is gecontroleerd en bijgewerkt, want een goede vertering begint met een goed gebit. Daarnaast dient ook uitgesloten te worden dat het paard last heeft van wormbesmetting. Dit kan een paard ook sterk vermageren. Zorg voor regelmatige ontworming of laat een mestonderzoek uitvoeren, zodat er gericht ontwormt kan worden.

Naast de weidegang en mogelijk hooi zou het paard nog bijgevoerd kunnen worden met een kleine hoeveelheid krachtvoer om weer een beetje aan te sterken. Hiervoor kan een onderhoudsbrok gebruikt worden. Ook hiervoor geldt: geef niet teveel en bouw de hoeveelheid langzaam op.

Mocht over enkele weken nog niet veel verbetering zichtbaar zijn dan zou een beetje luzerne, bietenpulp of maïs aan het rantsoen toegevoegd kunnen worden. Dit zijn producten die zorgen voor extra aanzet.

Lees meer:
Magere paarden
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam