Bezoekersvraag

Kennisbank

Te mager door snelle groei


Door bezoeker postema op 20-01-2013

Mijn 3 jarige is van oktober tot nu behoorlijk gegroeid op de schoft. Nu is ze behoorlijk schraal. Ze is nog niet aan het werk, staat dagelijks enkele uren buiten. Ze heeft onbeperkt hooi en kuil en krijgt 1 schepje muesli met biks per dag (ochtend half/avond half). Zelf voer ik haar af en toe wat slobber. In oktober is ze ontwormd. Ze heeft 2 soorten zout en mineraal blokken waar ze beide aan slikt en mee speelt. Verder ziet ze er super uit: kraaloogjes, glimmend en strak in t velletje en energie voor 10. De andere paarden op stal zijn wel voldoende rond. Is er iets dat ik met het voer kan verbeteren?
Antwoord:

Een groeispurt vraagt veel energie. Als het rantsoen gedurende deze periode minder voedingsstoffen en energie bevat dan het paard nodig heeft, dan zal het lichaam haar reserves gaan aanspreken. Het gevolg is dat een paard afvalt.

Als een paard eenmaal te mager is dan kan het erg moeilijk zijn om hem weer snel op conditie te krijgen. Een hoeveelheid van 1 schep muesli per dag is relatief laag. Dit komt neer op ca. 0,75 kg per dag.

Het is erg goed dat het paard onbeperkt ruwvoer krijgt, maar kijk ook kritisch naar de kwaliteit van het ruwvoer. Bevat het ruwvoer voldoende voedingsstoffen? Wat is de herkomst van het ruwvoer? Grof en bruin ruwvoer bevat bijvoorbeeld veel minder voedingsstoffen dan fijn, bladrijk, groen ruwvoer. Mocht het ruwvoer weinig voedingstoffen bevatten, dan kan het rantsoen opgewaardeerd worden met een hoge kwaliteit ruwvoer, zoals bijvoorbeeld luzerne. Lees meer over de voedingswaarde van ruwvoer

Lees meer:
Magere paarden
Column: Dikmaker nr. 1

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam