Bezoekersvraag

Kennisbank

Oude merrie met slecht gebit


Door bezoeker hartog op 04-08-2010

Ik heb op mijn pensionstal een quarterhorse merrie staan die te mager is. Ze is 27 jaar en mist veel kiezen (haar tanden worden elk jaar door tandarts gedaan, maar wat er niet meer is....) Zomers is ze beter als in de winter. Ze staat zomers 24/7 op het land en krijgt hooi en hardvoer bij. 2x daags 1 kg slobber(pavo) en 2 kg kruidenmuesli (hippostar). In de winter staat ze in de padock met 3x daags hooi en 3x daags hetzelfde hardvoer als zomers. Van het hooi maakt ze rolletjes, wat kan ik het beste doen?
Antwoord:

Veel oudere paarden krijgen door gebitsslijtage moeite om op gewicht te blijven. Vooral de winter is een moeilijke periode, omdat gras gemakkelijker te kauwen en verteren is voor een ouder paard dan het hooirantsoen waarop ze in de winter zijn aangewezen.

Als het gebit regelmatig wordt nagekeken, maar het paard rolletjes/proppen maakt van het hooi dan zal er naar een alternatief gezocht moeten worden. Als ook fijn en zacht hooi niet meer gaat, dan is gehakseld ruwvoer misschien een oplossing. Er zijn vele soorten gehakseld ruwvoer verkrijgbaar, waarvan een ouder paard geen proppen meer kan maken. Als het paard nog wel hooi eet, dan zou gehakseld ruwvoer als aanvulling kunnen dienen, maar het is ook mogelijk om dit als enige ruwvoer te geven. Let op kies dan voor een product op basis van gras. Luzerne heeft een scheve calcium/fosfor verhouding, waardoor dit minder geschikt is om als enige ruwvoer te geven.

Geef zoveel mogelijk hooi/gehakseld ruwvoer als hij wil. Indien om het opnemen van gehakseld ruwvoer moeizaam gaat dan zijn seniorenvoeders wellicht de laatste mogelijkheid. Er bestaan seniorenvoeders met extra vezels voor paarden die geen/weinig ruwvoer meer op kunnen nemen.

Lees meer:
Voer voor oude paarden
Voer voor magere paarden
Bezoekersvraag: hoe houd ik mijn oude pony op gewicht?
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam