Bezoekersvraag

Kennisbank

Wat kun je een nerveus paard het beste voeren?


Door bezoeker R. Vos op 12-03-2010

Mijn paard staat op een pensionstal, waar ze in de winter niet in het weiland kunnen. De paarden staan 2 uur per dag in de paddock en een half uurtje in de stapmolen. Ik rijd in verband met tijdgebrek 3-4 keer in de week, ongeveer drie kwartier op L2 niveau. Hij krijgt van de pensionstal 2 kg basissportbrok en 2 keer per dag een pluk kuilgras. Ik geef zelf na het rijden nog 1 kg muesli als beloning. De afgelopen tijd is mijn paard erg explosief en onhandelbaar in het begin van de training. Kan ik iets aan het rantsoen veranderen, zodat hij iets rustiger wordt? Uiteraard zonder hem tekort te doen in de voedingsstoffen die hij nodig heeft.
Antwoord:

Afgelopen winter hebben de meeste paarden veel tijd in de stal doorgebracht met alle vorst, sneeuw en kou. Bedenk allereerst dat een paard dat circa 21 uur per dag op stal staat zijn energie niet kwijt kan en zich gaat vervelen. Probeer je paard zoveel mogelijk beweging te geven door hem langer in de paddock te zetten of vaker in de stapmolen.

Daarnaast kun je ook de voeding aanpassen door de hoeveelheid zetmeel en suikers in het rantsoen te verminderen. De hoeveelheid krachtvoer moet in relatie staan tot het werk dat hij moet verrichten. Verminder de hoeveelheid krachtvoer en/of vervang een groot gedeelte van het krachtvoer door extra ruwvoer van goede kwaliteit. Als je een beloning wilt geven kun je beter kiezen voor een smakelijk ruwvoer in plaats van extra muesli. Bekijk hier verpakte ruwvoeders die je gemakkelijk kunt bijvoeren.

Het voeren van plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) als energiebron zorgt over het algemeen voor minder temperament. Een olierijker krachtvoer (RV >6%) kan ook een kalmerend effect hebben. Een vetrijk rantsoen geeft wel energie, maar maakt niet heet. LET OP: het werkt alleen kalmerend als vervanging van je andere krachtvoer(zetmeel en suiker). Als extra zal het juiste extra energie geven. Bekijk producten met een ruw vet percentage hoger dan 6%.

Er zijn ook diverse producten verkrijgbaar die door de producent worden aangeraden voor nerveuze paarden. Bekijk producten die volgens de producent speciaal geschikt zijn voor nerveuze paarden.

Lees meer over nerveuze paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam