Bezoekersvraag

Kennisbank

Veulenbrok voor magere senior


Door bezoeker Bonte op 06-01-2013

Ik heb een paard van 26. Momenteel is hij erg ingevallen achter de ribben bij de flanken. En op een tijd van 2 maanden. Hoe ouder hij wordt des te moeilijker het wordt om hem op gewicht te houden in de winter. Maar afgelopen jaar is hij al vrij schraal de winter ingegaan door minder weidegang. Ik vroeg me af hoe ik hem nou weer een beetje dikker krijg op de flanken. Ik geef hem momenteel totaal 5 kilo subli seniores priores verdeelt over 2 voedermomenten, daarbij krijgt hij kuilgras omdat hij niet tegen hooi kan vanwege het stof en verder weidegang maar door de winterperiode staat het gras erg kort. Verder krijgt hij niets extra's in het verleden kreeg hij boven op dat sublivoer nog een een halve schep kruidenmusli per voederbeurt en een volle schep Mijten opti-form. Maar op advies van dierenarts heb ik dat weggelaten. Wat ik ook veel lees is een schep veulenbrok door zijn voer mengen? Wat is uw advies?
Antwoord:

De winter is altijd een moeilijke periode voor senioren. Om vermagering te verhelpen kun je kiezen voor een voer met 12 -14% eiwit, minder calcium en extra fosfor in het rantsoen. Een veulenbrok voldoet aan al deze eisen en is dus prima geschikt voor oudere magere paarden. Als het oudere paard ook nierproblemen heeft, dan zijn eiwitrijke producten af te raden.

Daarnaast zou je nog gehakseld ruwvoer kunnen overwegen. De vraag is hoeveel kuilgras het paard daadwerkelijk opeet. Vaak maken oudere paarden ballen van het ruwvoer en is de opname dus minimaal. Paarden met gebitsproblemen kunnen vaak nog wel gehakseld ruwvoer eten.

Lees meer:
Oude paarden
Bezoekersvraag: Hoe houd ik mijn oude pony op gewicht?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Sjaak
28-01-2013 12:27
Seniorenbrok van Subli werk ook heel goed,bij onze pony van 33 Jaar!!!!
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam