Bezoekersvraag

Kennisbank

Slappe mest?


Door bezoeker Mattijssen op 22-12-2012

Het paard waar mijn dochter op rijdt is tijdens het rijden constant aan het winden laten en heeft erg slappe mest. Het paard geeft ook regelmatig verzet als het wat extra inspanning moet geven. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?
Antwoord:

Winderigheid en slappe mest duiden op een verstoring in het maagdarmkanaal. Dit kan diverse oorzaken hebben. Een oorzaak zou wijzigingen in het rantsoen kunnen zijn of een wisselende kwaliteit ruwvoer. Ook kan diarree en winderigheid ontstaan door nervositeit. Bij beweging wordt de spijsvertering gestimuleerd waardoor winderigheid ontstaat.

Het is belangrijk om te controleren of het paard altijd slappe mest heeft of hier uitsluitend tijdens het rijden last van heeft. Mocht dit uitsluitend met rijden zijn, dan is de kans erg groot dat het met spanning of nervositeit te maken heeft. Een bepaalde spanning in het lichaam kan de oorzaak zijn van het verzet. Als het paard erg gespannen is dan zou een magnesium supplement kunnen helpen.  

Als het paard continue last heeft van slappe mest dan is het belangrijk dat er zeer kritisch naar het rantsoen wordt gekeken. Hoe lang heeft het paard hier al last van? Wanneer is het begonnen? Zijn er toen wijzigingen in het voer of ruwvoer gedaan? Welke andere factoren kunnen hier invloed op hebben? Denk aan verhuizing, stalbedekking of een nieuwe partij ruwvoer.

Het is erg belangrijk dat het paard voldoende vezels krijgt en een probiotica kan helpen om de spijsvertering te herstellen.

Lees meer:
Slechte spijsvertering/diarree

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)gout
14-01-2013 08:16
Mijn andalusiermerrie( jaarling) heeft veel en vaak dunne mest tot diarree. Uiteindelijk blijkt dat zla zij krachtvoer krijgt dit onstaat. We zjn begonnen met Soulmate-Nutrition Pre=biotica. Krachtvoer weggelaten. Nu alleen Luzerne met zonnebloemolie en 2 G van Soulmate. Super resultaat.

Cathérine Gezels
28-01-2013 20:33
Een potje Danone met Actieve Bifidus helpt ook.
Verbluffende resultaten zowel bij dravers, shetlanders als dressuurpaarden op niveau!
Tip van mijn veearts en het kost niet veel!
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam