Bezoekersvraag

Kennisbank

Extra biks om mijn paard dikker te krijgen?


Door bezoeker Jong op 17-12-2012

Mijn KWPN paard (1.75) van 10 jaar is wat aan de magere kant. Nou werd mij vertel door de stal eigenaar dat het paard meer biks moet krijgen.. van 2 kg per dag naar minstens drie kilo per dag. Hierdoor zou mijn paard wat daarnaast nog 3 keer daags wat kuil krijgt, dikker worden... Zelf geloof ik hier niet in.. Mijn vraag is: wat kan ik mijn paard voeren zodat deze een normaal gewicht krijgt? Daarnaast rijd ik mijn paard 5 a  6 keer per week, ong. 45 min. Afwisselend (buitenrit, lichte training, zwaardere training). Hoe krijg ik mijn paardje wat dikker, oftewel normaal?
Antwoord:

Extra biks is inderdaad NIET de oplossing voor een paard wat te mager is. Een schepje extra krachtvoer is de verkeerde benadering. Een volwassen paard die niet zwaar hoeft te presteren heeft normaal gesproken geen grote hoeveelheden krachtvoer nodig. Een hoeveelheid van 2 kg biks zou voldoende moeten zijn, naast voldoende ruwvoer van goede kwaliteit.

Sluit allereerst uit dat het paard medische klachten zou hebben. Denk hierbij aan wormen, gebitsproblemen en maagzweren. Vervolgens is ruwvoer een zeer goede oplossing voor magere paarden. Het werkt beter, veiliger en efficiënter, omdat het spijsverteringsstelsel van een paard daar van nature op is aangepast.

In de vraag wordt aangegeven dat het paard 3 maals daags een beetje kuilgras krijgt. Wat voor kuilgras is dit? Wat is de voedingswaarde van het kuilgras en hoeveel kuilgras krijgt het paard precies? Een paard dat te mager is mag vrijwel onbeperkt kuilgras van goede kwaliteit krijgen.

Mocht het paard met voldoende ruwvoer niet op gewicht komen, dan kunnen andere producten aan het rantsoen toegevoegd worden, zoals bijvoorbeeld luzerne. Dit zorgt voor een opwaardering van het ruwvoerrantsoen en biedt extra eiwit.

Lees meer:
Oorzaken van gewichtsverlies
Magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)jong
16-01-2013 20:03
Dank u wel voor uw bericht! in tussentijd, voer ik mijn paardje zelf hooi bij. Kuil is nat. En daar krijgen ze ook echter maar drie keer daags een handje vol van. Of het goede kwaliteit is, zal ik niet weten.. Daar weet ik niks van..

Paard heeft geen klachten zoals maagzweer e.d. dierenarts is erbij geweest. Die zegt ook dat ze echt te dun is.

Ze begint nu gelukkig weer wat dikker te worden, door het hooi wat ze extra krijgt. Ze krijgt van ons minstens een half pak bijgevoerd per dag. Wel moeten wij hier zelf voor zorgen op de stal..

Wordt ze echt veel dikker door luzerne?? En is pulp ook een oplossing? Want daar hoor ik ook veel mensen over??

VoerVergelijk
17-01-2013 22:18
Beste Jong,

Luzerne kan echt helpen om je paard iets meer body te geven. Ook Bietenpulp wordt veel gebruikt, maar pas met verstoppingsgevaar. Lees meer over luzerne en bietenpulp voor magere paarden op de volgende pagina: http://www.voervergelijk.nl/informatie-rubrieken/113/magere-paarden

Veel succes!

http://www.voervergelijk.nl/informatie-rubrieken/113/magere-paarden
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam