Bezoekersvraag

Kennisbank

Teveel vitaminen/mineralen schadelijk?


Door bezoeker Karst op 27-11-2012

Is het mogelijk dat je teveel vitamines/mineralen voert en kan dat schadelijk zijn? Bijvoorbeeld brok en extra vitamine/mineralen koek
Antwoord:

Het voeren van een overmaat aan vitaminen en mineralen is mogelijk. De behoefte aan vitaminen en mineralen verschillen per paard. Dit is afhankelijk van het lichaamsgewicht, de levensfase en de prestaties die het paard moet leveren.

Het totale aanbod aan vitaminen en mineralen wordt gegeven door middel van gras, ruwvoer, krachtvoer (zoals brok en muesli) en eventuele supplementen. Houd  dus rekening met alle componenten in het rantsoen.

Indien het totale aanbod aan vitaminen en mineralen hoger ligt dan de behoefte, hoeft dit nog niet meteen een schadelijk effect te hebben. Het voeren van een brok en vitamine/mineralenkoek zal waarschijnlijk geen ernstig overschot veroorzaken. De vraag is alleen of het paard beide producten nodig heeft. De meeste brokken bevatten een compleet spectrum aan vitaminen en mineralen, waarbij aanvulling niet nodig is. Indien er zeer weinig brok gevoerd wordt dan kan een extra aanvulling wel gewenst zijn.

De meeste mineralen en wateroplosbare vitaminen worden gewoon uitgescheiden via de urine bij een overmaat. Echter een overmaat aan calcium, fosfor, natrium, koper, zink, mangaan, ijzer en kobalt kunnen nadelige gevolgende hebben. Daarnaast zijn overschotten aan selenium en jodium giftig, dus deze mineralen verdienen extra aandacht. Genoemde overschotten kunnen ontstaan bij het combineren van diverse supplementen of overdosering hiervan.

Column: De nieuwe trend, alleen ruwvoer?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Astrid Noordhoek
25-12-2012 16:37
In Nederland hebben we vooral te maken met tekorten aan in het bijzonder zink, koper en selenium.
Naar mijn idee is dat eerder iets om ons zorgen over te maken dan overschotten aan deze spoorelementen, al behoeft het toevoegen van vooral selenium zeker kennis van zaken.
Veel problemen bij paarden zijn momenteel het gevolg van een kalorie-overdaad naast een gebrek aan vooral de eerder genoemde spoorelmenten en vitamine E.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam