Bezoekersvraag

Kennisbank

Mijn paard eet erg snel, is dat erg?


Door bezoeker Horsten op 25-11-2012

Mijn paard is echt een snelle eter. Meestal heeft hij een kg brok binnen 5 minuten op. Wat is het belang van goed kauwen voor een paard? Ik weet dat mensen goed moeten kauwen op het eten, zodat het beter verteerd wordt. Nu zie ik ook steeds vaker dat paarden zoveel mogelijk moeten kauwen. Hoe werkt dit precies bij paarden? En is dit hetzelfde als bij mensen?
Antwoord:

De speekselproductie bij paarden werkt anders dan bij mensen. Een paard produceert geen speeksel als hij niet kauwt, dus hoe hoger de kauwfrequentie, hoe meer speeksel er geproduceerd wordt. Speeksel neutraliseert het maagzuur, zorgt voor een makkelijke geleiding van de voedselbrij en komt de vertering ten goede. Naast het produceren van speeksel heeft veel kauwen de volgende voordelen.

Welzijn
Een paard is van nature gewend om 14 - 16 uur per dag aan eten te besteden. Als een paard dus continue kan eten/kauwen boots je het natuurlijke eetpatroon van een paard na, wat het welzijn ten goede komt.

Afslijten van tanden
Als een paard veel kauwbewegingen maakt zal het gebit gelijkmatiger afslijten en zullen minder snel haken ontstaan.

Verveling en aandoeningen voorkomen
Door een paard langzaam te laten eten en veel te laten kauwen en daarnaast kleine porties te voeren, dan zou dit de kans op koliek, maagzweren, overgewicht en ondeugden die voortkomen uit verveling, zoals kribbebijten en luchtzuigen, verminderen.

Lees meer:
Langzaam voeren is veilig voeren
Langer kauwen/meer speekselproductie

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)M. Visser
26-11-2012 10:11
Het snel eten van een paard is een gigantisch probleem. Vraag je eerst af waarom hij het doet, voernijd? Maar verder heeft een paard een relatief kleine maag (wel een heel lang darmstelsel dat het voer op ontspannen wijze verwerkt) die van oorsprong 24/7 word gevuld met hele kleine beetje tegelijk. Een kilo in een paar minuten betekent gigantisch proppen dus en weinig speekselaanmaak. En die speeksel is weer heel belangrijk voor een goede verwerking van het voer.(Spijsvertering). Brokken zijn daarom in het algemeen uit den boze. Zelf vind ik HugHovoer zo vreselijk goed. Puur natuur voer dat altijd met een flinke portie Grove Lucerne gevoerd zou moeten worden. Die laatste is dan voor de aanmaak van speeksel. HugHo voer je ook in veel kleinere portie's die net zoveel voedingsstoffen bevatten als kilo's van welk ander voer dan ook. HugHo voegt geen (ballast)stoffen in welke vorm dan ook toe. Kleinere portie's belasten de maag minder, je hoeft ook niet telkens met zware zakken te sjouwen en het scheelt echt in je portommonnee. Hoeveel voordeel wil je nog meer???
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam