Bezoekersvraag

Kennisbank

Maatregelen bij een maagzweer?


Door bezoeker Kooijmans op 18-11-2012

Bij mijn paard is vastgesteld dat ze een maagzweer(en) heeft en is waarschijnlijk mede daardoor ook kribbebijter. Mijn DA heeft geadviseerd hooi te voeren ipv kuilgras. Nu is bij ons op stal kuilgras de standaard als ruwvoer maar zou ik wel hooi savonds kunnen bijvoeren. Is dit een optie? Bovendien zou ik aan krachtvoer de brok kunnen vervangen door een gerstemix, werd mij geadviseerd. Maar nu ben ik bang dat mijn paard (die soms liever lui dan moe is) hier niet voldoende energie uit kan halen. (ze is ook moeilijk dik te krijgen) Wat zijn de andere opties als het gaat om energieleveraars? Zijn er bepaalde voedingstoffen die ik moet mijden of juist moet toevoegen?
Antwoord:

Indien je 's avonds hooi kunt bijvoeren naast het kuilgras dan kan dit een hele goede oplossing zijn. Het mengen van hooi en kuilgras is geen probleem. Over het algemeen is de kwaliteit van hooi constanter en bevat hooi meer vezels dan kuilgras, wat goed is voor een paard met maagzweren. Geef bij voorkeur zoveel mogelijk ruwvoer en laat het paard zo min mogelijk vasten.

Symptomen van maagzweren zijn o.a. lusteloosheid en moeilijk op gewicht blijven. Zodra het paard behandeld wordt tegen de maagzweer, zou het goed kunnen dat de andere klachten zichzelf oplossen.

Gerst is een goede energiebron die langzaam vrijkomt en een Gerste-mix zal even veel energie kunnen geven als de brok. Vergelijk de EWpa waarden van beide voeders.

Indien je extra energie wilt voeren is vet een 'veilige' alternatieve energiebron. Vet levert meer energie dan koolhydraten en is niet schadelijk voor paarden met een maagzweer. Lees meer over energiebronnen voor paarden en een vetrijk rantsoen.

Lees meer:
Maagzweren

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam