Bezoekersvraag

Kennisbank

Mijn paard is en blijft te dik


Door bezoeker Werven op 03-08-2010

Mijn Westfalener van 17 jr is en blijft te dik. Werkelijk het hele jaar door en we rijden ca 3 x per week in de bak. Hij krijgt 's morgens iets hooi en en kwart schep Kruidenmuesli van Subli en 's avonds hetzelfde. Mijn paard loopt 10 uur per dag op ca 1 hectare schrale weide. Wat kan de oorzaak zijn? Wat is uw advies?
Antwoord:

Sommige paarden hebben meer aanleg om dik te worden en blijven dan andere paarden.

De hoeveelheid krachtvoer is zeer laag en sluit goed aan bij de arbeid die het paard moet verrichten. Het paard zou ook voldoende hebben aan een muesli met een lager energiegehalte (EWPa) of een vitaminekoek.

In dit geval zal de oorzaak van het overgewicht waarschijnlijk gezocht moeten worden in de hoeveelheid en kwaliteit van de weidegang. De weide kan schraal zijn, maar het paard zal toch nog zoveel gras op kunnen nemen dat dit meer is dan zijn behoefte, waardoor vet wordt opgeslagen en het paard in ieder geval geen gewicht verliest.

Een oplossing hiervoor is strookbegrazing. Dan zet je een stukje van het weiland af en verzet je elke dag of een paar keer per week het draadje, waardoor je steeds een klein stukje langer gras erbij geeft.

Uiteraard is afvallen altijd een combinatie van minder eten en meer bewegen. Indien mogelijk zou je misschien vaker beweging kunnen geven door middel van een bijrijder/ster, stapmolen of longeren.  

Lees meer:
Dikke paarden
Help mijn paard is te dik

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Nils Vellinga
18-11-2012 22:24
Hoe veel EWPa zit er in 100ml Zonnebloemolie?
(3404 Kj)

VoerVergelijk
19-11-2012 17:32
In een kilo plantaardige olie zit ongeveer 2,79 EWpa. Dus 100 ml bevat ca. 0,279 EWpa.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam