Bezoekersvraag

Kennisbank

Rantsoen veranderen bij overgang naar een nieuwe stal


Door bezoeker Spo op 11-11-2012

Eind van deze maand gaan onze paarden naar een andere stal en hier moeten we zelf brok/muesli verzorgen. We hebben 2 paarden. Paard nr 1 een 22 jarige KWPN merrie krijgt nu 2x daags 1 kilo pavo best condition brok en na de arbeid een halve schep pavo sportsfit met een appel, wortel div supplementen en wat geweekte zemelen ong kwart schep droog) 4x daags hooi. Paard nr 2 een 7 jarige arabier ruin (endurance sportpaard) krijgt nu ochtend 1/2 en avond 3/4 pavo best condition en na de arbeid een halve schep pavo sportsfit met een appel, wortel en geweekte zemelen (ong kwart schep droog) 4x daags hooi. Op de toekomstige stal gaan ze overdag op een grasweide van 9u - 17u en krijgen 3 a 4x per dag hooi afhankelijk van de tijd die ze op de wei staan. Nu wil ik hierbij voor de arabier graag de brok weglaten en hem alleen muesli gaan voeren. Hebben jullie tips voor een volwaardige muesli zonder haver voor mijn sportpaard? Ook de KWPN'er moet deze muesli kunnen krijgen evt met een andere brok erbij. (zij loopt gewoon met onze trainingen en tempo mee en is nog goed in conditie.)
Antwoord:

Zodra paarden van stal veranderen, dan is het advies om het rantsoen zoveel mogelijk gelijk te houden. Bij het veranderen van stal krijgen de paarden een hele nieuwe leefomgeving, wat extra stress kan veroorzaken. Als er tegelijkertijd een grote verandering wordt doorgevoerd in het rantsoen, dan kan dit voor problemen zorgen.

Laat de paarden langzaam wennen aan de hele dag weidegang (als ze dat nu niet gewend zijn) en probeer het rantsoen, vooral in het begin zoveel mogelijk gelijk te houden als de paarden het erg goed op doen. Je moet je altijd afvragen waarom je zou willen veranderen als een rantsoen goed bevalt en de paarden er goed uitzien.

Op termijn zou de brok verruild kunnen worden voor een muesli. Houd hierbij de conditie van de paarden nauwkeurig in de gaten. De meeste muesli's zijn volledige muesli's, waardoor het bijvoeren van een brok niet noodzakelijk is. Pavo Sportsfit is ook een volledige muesli, die de brok zou kunnen vervangen, echter bevat Pavo Sportsfit wel haver. Onze database bevat talloze muesli's zonder haver, bekijk muesli's zonder haver.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam