Bezoekersvraag

Kennisbank

Te mager na maagzweren


Door bezoeker Riesmeijer op 02-08-2010

Ik heb een 16 jarige KWPN merrie die overdag buiten staat en 's avonds binnen. Ze krijgt 's morgens en 's avonds 1 schep muesli met 2 handen Daily Plus. 's avonds krijgt ze ook een net vol met hooi. Ze is herstellende van flinke maagzweren en een verdikking op haar darmen. Dat is nu een paar maanden geleden en ben weer begonnen met rijden, maar ze wil niet echt dikker worden op haar lijf en flanken. Hebben jullie voor mij een voedingsadvies?
Antwoord:

Een paard die problemen met de spijsvertering heeft gehad, zoals maagzweren of een verdikking op de darmen levert vaak veel in kwa gewicht in die periode. Het voedsel wordt dan namelijk niet goed verteert of minder goed opgenomen in het lichaam. Om je paard in de herstelperiode weer aan te laten komen is niet gemakkelijk en heeft tijd nodig.

Het is heel goed dat je een structuurrijk product door het krachtvoer mengt zodat je paard goed moet kauwen op het krachtvoer. Daardoor wordt er meer speeksel geproduceerd en is de vertering van het voer ook beter. De hoeveelheid krachtvoer die je paard nodig heeft is afhankelijk van de arbeid die verricht moet worden. Je hoeveelheid die je nu geeft is voldoende voor recreatie/lichte arbeid. De oplossing om je paard dikker te laten worden moet meestal niet gezocht worden in de hoeveelheid of soort krachtvoer. Ruwvoer is veel belangrijker voor de gezondheid en conditie van je paard.

Om je paard iets aan te laten komen kun je onbeperkt hooi geven als hij op stal staat. Ook in verband met de maagzweren is het belangrijk dat je paard de hele nacht iets te knabbelen heeft. Geef zoveel hooi als je paard wilt opeten en kies een kwaliteit hooi die voedzaam is. Fijn en groen hooi heeft over het algemeen een hogere voedingswaarde dan grof en bruin hooi. Lees meer over voedingswaarde van ruwvoer.

Indien mogelijk zou je tijdens weidegang een groter stuk kunnen geven of hooi bijvoeren in het land als je niet zoveel gras groeit.

Mocht je paard met onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit toch te mager blijven dan zou je bijv. een dikmaker aan het rantsoen toe kunnen voegen, zoals maïs of bietenpulp.

Lees meer:
Voer voor magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam