Bezoekersvraag

Kennisbank

Bietenpulp vervangen met luzerne?


Door bezoeker Helm op 28-10-2012

Ik heb een Fjord, een Haflinger en een Haflo-arabier. Mijn haflinger heeft sinds hij 3 jaar oud was problemen om op gewicht te blijven. Zodra ze hooi krijgen valt hij af. In Nederland veel soorten krachtvoer erbij gegeven, maar niets hielp. Zelfs wel eens geprobeerd met 4 kg krachtvoer per dag. Uiteindelijk kreeg ik een goed resultaat met Puur Natuur van Equisanum. Een halve kg per dag en hij bleef op gewicht. Ik ben ondertussen verhuist naar Portugal en hier komt hetzelfde probleem weer. Nu voer ik per dag 1 kg bietenpulp met 0,5 kg zemelen en 3/4 kilo granenmix. Maar graag zou ik de bietenpulp vervangen door iets anders omdat de haflo-arabier vrij veel last heeft van zomerexceem en de Haflinger dit begint te ontwikkelen. Ik zit zelf te denken aan luzerne, maar zou van u graag een goed advies willen hebben.
Antwoord:

Een Haflinger die moeilijk op gewicht blijft, is iets wat niet vaak voorkomt. Zijn alle medische problemen uigesloten? Hoe is het gebit van de Haflinger? Wordt het hooi wel goed gekauwd en verteerd? Kijk goed naar de mest. De mest kan een belangrijke indicatie geven voor de vertering.

Het verhogen van de hoeveelheid krachtvoer eigenlijk nooit de juiste oplossing om een paard dikker te krijgen.

Luzerne zou een goede vervanger kunnen zijn van bietenpulp. Luzerne zorgt ervoor dat het ruwvoerrantsoen wordt opgewaardeerd. Luzerne bevat goed verteerbare eiwitten, waardoor een paard extra body krijgt. Daarnaast stimuleert luzerne de spijsvertering en ontstaat een gezonde darmflora.

Het voordeel van luzerne ten op zichte van bietenpulp is dat je niet hoeft te weken. Daarnaast bevat het meer eiwit, minder suiker en meer vezels.

Lees meer:
Magere paarden
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Astrid Noordhoek
05-11-2012 12:51
Als ik mag opmerken; een ontsuikerde bietenpulp zoals die van Dodson and Horrel bevat maximaal 5% suikers en laag ijzer.
Niet ieder paard verdraagt luzerne goed, al is het een heel mooi en interessant produkt op zich. Deze vlinderbloemige staat wel bekend als een allergeen en zou je wellicht daarom net beter niet kunnen voeren aan paarden met mogelijke atopische problematiek.
Atcom paardenvoer heeft daarom bijv een mineralen/vitaminenbrok ontwikkeld genaamd Allergo Vital waar heel bewust de luzerne uit weg is gelaten als ook melassen ea zaken.

Wb de bp x granen: als je bp en haver 1:1 voert, trek je de ca/fosfor verhouding recht.
Zemelen bevatten net als granen meer fosfor dan calcium, alleen ik weet niet uit het blote hoofd of je door deze combi niet de weegschaal iets teveel naar fosfor laat overkiepen.

Gr, Astrid
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam