Bezoekersvraag

Kennisbank

Aanvullen naast een granenmix?


Door bezoeker van Lier op 14-10-2012

Ik ben van stal veranderd waar mijn 8 jargie dressuurruin nu een granenmix krijgt van zwarte/witte haver, mais etc.. Hij krijgt 2x 1,5 schep. Voorheen deed hij het prima op 2x 1,5 basisbrok en een schep sportmuesli plus omega olie en een supplement. Kunt u mij zeggen wat ik mijn paard het beste kan geven naast die 2x 1,5 schep granen per dag? Hij staat overdag een paar uur in een goed grasland en staat in een stal met stro. Hij krijgt ook 2x per dag hooi. Ik rijd ca. 5 dagen per week dressuurmatig en verder recreatief.
Antwoord:

Er zijn veel verschillende soorten granenmixen, bijvoorbeeld 3-granenmix, 4-granenmix, 5-granenmix en 6-granenmix. Er kunnen grote verschillen zijn tussen diverse granenmixen. Er zijn namelijk diverse granenmixen waar verder geen vitaminen en mineralen aan worden toegevoegd. Deze granenmixen bevatten uitsluitend de vitaminen en mineralen die van nature voorkomen in de granen. Hierbij kan een aanvulling van een compleet supplement, vitaminekoek of mineralenvoer nodig zijn, omdat het rantsoen anders een tekort aan vitaminen en mineralen zou kunnen bevatten.

Basisbrok en sportmuesli bevatten altijd een premix, dit is een mengsel van alle essentiële vitaminen en mineralen.

Een hoeveelheid van 3 kg granenmix, naast voldoende ruwvoer/weidegang, zal voldoende energie geven om de gevraagde prestaties te kunnen leveren. Dus het enige aandachtspunt is extra vitaminen en mineralen aanvullen als de granenmix dit niet bevat.

Lees meer:
Behoefte vitaminen en mineralen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam