Bezoekersvraag

Kennisbank

Waarop letten bij aankoop van ruwvoer?


Door bezoeker Dam op 13-10-2012

Over een paar weken krijgen wij onze paarden aan huis. Vroeger werd het ruwvoer geregeld door de pensionhouder, maar nu moeten we zelf ruwvoer inkopen. Hoe kies ik goed hooi/kuilgras? En waar moet ik op letten?
Antwoord:

Een goede kwaliteit ruwvoer is de basis van het rantsoen van een paard. Met name in de winter, wanneer er geen vers gras beschikbaar is. Om een idee te krijgen van de ruwvoerkwaliteit dient een ruwvoeranalyse uitgevoerd te worden.  De kosten hiervan zijn ca. € 100,-. De meest uitgebreide analyse geeft meer dan 20 verschillende voedingsstoffen. De interpretatie van een ruwvoeranalyse is niet altijd eenvoudig. Hiervoor is vaak advies van een dierenarts of voedingsdeskundige nodig.

Met een beetje kennis kan iedere paardenhouder ook een goede inschatting maken welk ruwvoer geschikt is voor zijn/haar paard.

Hoe ouder een grasplant wordt, hoe meer vezels en hoe lager de voedingswaarde zal worden. Het ruwvoer wat voor het ene paard geschikt is hoeft niet geschikt te zijn voor het andere paard. Dit is afhankelijk van de het type paard en de behoefte.

Ruwvoer met een hoge voederwaarde is het meest geschikt  voor paarden met een hoge behoeften aan voedingsstoffen, zoals lacterende merries, opgroeiende paarden en een aantal sportpaarden. Hoe hoger de voederwaarde in het hooi, hoe minder krachtvoer gegeven hoeft te worden. Zo kan een goede kwaliteit hooi een voordeel geven in de kosten van het krachtvoer.

Echter ruwvoer met een hoge voederwaarde is niet direct het ‘beste’ voor ieder paard. Als een volwassen recreatiepaard met een lage behoefte , onbeperkt ruwvoer krijgt met een hoge voederwaarde, zal deze snel dik worden. Hooi met een matige of lage voederwaarde kan wenselijk zijn voor paarden met een lage behoefte. Dan dient het ruwvoer om voornamelijk honger te stillen, zonder dikker te worden. Lees meer over de voedingwaarde van ruwvoer

Naast de voedingswaarde moet ook gelet worden op visuele aspecten, zoals stof en schimmel. Paarden zijn gevoelig voor irritatie aan luchtwegen door beschimmeld of stoffig hooi. Irritatie aan de luchtwegen kan de prestaties negatief beïnvloeden. Daarom moet bij aankoop van ruwvoer, zowel naar het visuele aspect als de analyses gekeken worden om een goed oordeel te kunnen geven.

Lees alles over ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam