Bezoekersvraag

Kennisbank

Afvallen tijdens blessure?


Door bezoeker Zegers op 07-10-2012

Ik heb een 15 jarige KWPNmerrie met een ronde buik, ze is herstellende van een peesblessure en wordt daarom ca. 3x per week een uur mee gestapt. Ze is behoorlijk wat te dik, heeft een ronde buik. De basisbrok heb ik afgebouwd tot 3/4kg eens per dag. Nu staat ze nog dag en nacht buiten. In de winter als de wei kaal is krijgt ze kuil of hooi. Met het eerste ben ik niet zo gelukkig, maar het is nou eenmaal zo op deze pensionstal. Een paar keer week wordt de draad opgeschoven en krijgt ze samen met haar weidemaatje een meter nieuw gras erbij. Ze staat nu een week op de huidige stal en het lijkt er op dat haar ontlasting niet gevormd maar brijerig is sindsdien. Kan ik, voersgewijs, nog meer doen om gewichtsverlies te bevorderderen. De lichaamsbeweging kan ik niet vermeerderen.
Antwoord:

Het verliezen van lichaamsgewicht is mogelijk door enerzijds minder te eten en anderzijds meer te bewegen. Je geeft aan dat het niet mogelijk is om je paard meer te laten bewegen, maar er zijn nog wel een paar extra aanpassingen in het rantsoen mogelijk om jouw paard extra te laten afvallen.

Bekijk eerst door middel van de Body Condition Score hoeveel jouw paard te dik is. Heeft hij zwaar overgewicht? Of moet hij slechts een beetje afvallen? Naar aanleiding hiervan kun je ook bepalen hoe streng het afvaldieet moet zijn.

Het verminderen van krachtvoer is een goede keuze, maar jouw paard moet wel voldoende vitaminen en mineralen krijgen. Daarom zou je de 3/4 kg basisbrok kunnen vervangen door een vitaminekoek of compleet vitamine/mineralenvoer. Het voordeel hiervan is dat deze producten geconcentreerdere hoeveelheden vitaminen en mineralen bevatten en weinig caloriën. Hiermee verminder je dus de hoeveelheid energie in het rantsoen, maar weet je zeker dat hij voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

De slappe mest kan diverse oorzaken hebben. Het kan voortkomen door stress in verband met de nieuwe situatie of een veranderd rantsoen met de verhuizing, waardoor de darmflora verstoord is geraakt. Houd dit in de gaten!

Als het paard uitsluitend grofstengelig hooi zou krijgen en dus geen kuilgras meer, dan zal dit ook ten goede komen aan het gewichtsverlies van je paard. Grofstengelig hooi bevat minder voedingswaarde dan kuilgras. Let hierbij wel op dat het rantsoen voldoende eiwit blijft bevatten of vul een eiwitbron aan. Dit is ook belangrijk voor het herstel van de peesblessure.

In het najaar bevat het gras steeds minder voedingswaarde, maar ook dit kan een oorzaak zijn van het overgewicht van jouw paard. Let op dat het paard niet teveel gras eet. Verzet het draadje minder vaak of minder ver of doe een graasmasker om, zodat de grasopname wordt verminderd.

Lees meer:
Dikke paarden
Voeding tijdens blessure/stalrust


 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam