Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel krachtvoer en hooi voor mijn fries?


Door bezoeker Wouda op 07-10-2012

Ik heb een 8 jarige Fries van 1,65 m, waar ik ca. 5 uur in de week recreatief en dressuurmatig mee rijdt. Hoeveel krachtvoer en hooi heeft mijn paard nodig?
Antwoord:

Ruwvoer (in dit geval hooi) moet de basis van het rantsoen zijn en is heel belangrijk om de basisbehoefte van een paard te dekken. Paarden die tot middelmatige arbeid verrichten zouden theoretisch gezien hun behoefte kunnen dekken met uitsluitend voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Aangezien de kwaliteit van ruwvoer zeer kan variëren kun je hier niet altijd vanuit gaan en kan een aanvulling van extra vitaminen en mineralen nodig zijn. Dit kan in de vorm van een kleine hoeveelheid krachtvoer, vitaminenkoek of vitamine/mineralenvoer.

Als je krachtvoer wilt bijvoeren kun je kiezen voor een basisbrok/basismuesli of structuurmuesli.  Een richtlijn voor een hoeveelheid is 0,5 - 1,5 kg per dag.

Wat betreft de hoeveelheid hooi kun je uitgaan van de richtlijn 1 - 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht. Stel dat jouw paard 600 kg weegt, dan heeft hij 6 -  9 kg hooi per dag nodig. Weeg je ruwvoer, zodat je een idee hebt hoeveel je voert. Lees meer over het gewicht van paarden.

Lees meer:
Basistips paarden voeren

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Monte Visser
10-10-2012 08:18
Met alle respect voor de reactie hierboven lijkt mij dat hooi (ruwvoer) nooit in kilo's is uit te drukken. Ik ben altijd geneigd om "onbeperkt" te adviseren. Standaardgewichten zijn altijd lastig. Bij mensen zie je ook de een de hele dag eten en die is zo mager als een lat, terwijl een ander van de lucht van patat al groeit. Wel zou ik naast het ruwvoer, dat uiteraard wel van goede kwaliteit moet zijn, HugHo kruidenmix willen adviseren. Een halve tot een hele kilo per dag voldoet ruimschoots aan de benodigde energie. De gouden tip in dit verhaal is de grove lucerne, een handje over de kruidenmix zorgt, mede door aanmaak van speeksel, voor een optimale verwerking van het voer in de spijsvertering.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam