Bezoekersvraag

Kennisbank

Beweiden in lang, jong ingezaaid gras gevaarlijk?


Door bezoeker Helvoirt op 02-10-2012

Onze nieuwe weide is in juni ingezaaid en daarna nog bemest met kunstmest. Het staat bijna kniehoog. Onze nieuwe pony komt er volgende week op te staan. Nu vragen wij ons af of het ongezond voor haar is om op dit lange nieuwe gras te gaan. Ik lees ook dat lang gras juist helemaal niet ongezond is, maar is dat in deze situatie ook zo?
Antwoord:

Het klopt dat lang gras niet per definitie slecht is voor een paard/pony. Lang uitgebloeid gras is beter dan kort voorjaarsgras, omdat de voedingswaarde van kort gras heel hoog kan zijn. Lang uitgebloeid gras bevat meer structuur en is daardoor beter voor een paard.

Voor de grasmat zou het goed zijn om te gras na inzaaien enkele keren te maaien. Hierdoor worden de wortels sterker en zal het landje minder snel vertrapt worden als er een pony op komt te staan. Een nieuwe grasmat is erg kwetsbaar en vooral met het natte najaar op komst is een sterke grasmat gewenst. Op kale plekken komen meestal onkruiden terug in plaats van gras.

Doordat het gras heel lang is zou de pony meteen onbeperkt gras kunnen eten. Als de pony dit niet gewend is zal dit zorgen voor overgewicht of een verstoring in het maagdarmkanaal, met een risico op koliek, hoefbevangenheid of diarree. Daarom is het belangrijk om de pony langzaam te laten wennen aan de nieuwe weide.

Zet de pony de eerste dagen op een klein stukje gras en geef steeds een klein stukje gras erbij door middel van strookbegrazing. Verzet het stroomdraad bijv. elke dag 0,5 - 1 meter en breid dit langzaam uit.

Lees meer:
Beheer van de paardenweide

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam