Bezoekersvraag

Kennisbank

Voer veranderen tijdens beleren


Door bezoeker Hoogendijk op 24-09-2012

Ik heb een jong paard van 2,5 jaar. Hij kan nu nog niks en is net 2 weken bij ons op stal. Als we vertrouwen in elkaar hebben wil ik heel rustig gaan beginnen met de basis van longeren. Bij ons op stal wordt er basisbrok gevoerd maar het lijkt mij dat mijn paard iets extra's nodig heeft. En wat moet dat extra voer veranderen als ik straks met hem ga rijden?




Antwoord:

Ten eerste is het belangrijk om de conditie van het paard goed in de gaten te houden. Is jouw paard niet te dik of te dun? Controleer de conditie regelmatig door middel van een Body Condition Score. Indien nodig stuur de conditie bij door middel van de hoeveelheid, maar vooral de kwaliteit van het ruwvoer.
 
Het beginnende werk van een jong paard (zoals longeren) vraagt nog niet zo heel veel energie, waardoor niet direct aanvullend voer gegeven hoeft te worden. Een kleine hoeveelheid basisbrok (1 - 2 kg) per dag naast voldoende ruwvoer van goede kwaliteit zou dan voldoende moeten zijn. Het paard heeft wel voldoende bouwstoffen nodig voor spieropbouw en ontwikkeling van het lichaam. Lees meer over spieropbouw

Lees meer:
Opfok 1 t/m 3 jaar
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)



Monte Visser
10-10-2012 08:26
De vermelde werkzaamheden vragen nog niet zoveel (extra) energie. Houd de conditie in de gaten met vooral een kritisch oog. Ga je straks wat meer rijden of zie je een groeispurt, dan zou ik wat basisvoer bijgeven. HugHo kruidenmix met wat grove lucerne is ook hier een uitstekende verantwoorde aanvulling. Veel succes trouwens met het africhten, wel een uitdaging hoor.




Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam